Bouillabaisse med aioli och krutonger

Foto: Tv4
Bouillabaisse med aioli och krutonger
26 ingredienser
45 m
Bouillabaisse med aioli och krutonger är en rätt som snabbt blir riktigt populär.
Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.
Ingredienser
Aioli
- 3 äggulor, rumsvarma
- 2 tsk dijonsenap
- 2,5 dl rapsolja
- 1 tsk citronsaft
- 2 krm salt
- 0,5 krm peppar
- 2 klyftor vitlök, pressade
Soppa
- 500 g gös
- 300 g lax
- 1 hummer
- 4-6 havskräfta
- 300 g blåmusslor
- 5 dl vitt matlagningsvin
- 1 purjolök
- 1,5 l fiskbuljong
- 0,5 kg potatis
- 2 förp saffran
- 1 fänkål
- 4 klyftor vitlök
- olivolja
- 1 förp krossade tomater
- salt
- peppar
Krutonger
- vitt bröd (gärna baguette)
- 2 klyftor vitlök
Servering
- 1 knippe persilja
Gör så här
Aioli
- Blanda äggulor och senap i en skål. Tillsätt oljan under kraftig vispning i en fin stråle. Vispa tills majonnäsen är tjock.
- Smaka av med citronsaft, salt och peppar. Rör ner de pressande vitlöksklyftorna i majonnäsen.
Soppa
- Skär fisken i bitar.
- Rensa hummer och kräftor.
- Koka upp musslor tillsammans med vitt matlagningsvin, ca 5–10 minuter tills musslorna öppnar sig. Sila buljongen som sedan blir bas till fisksoppan.
- Strimla purjolöken.
- Koka upp buljongen med hummerresterna och kräftskalen. Sila.
- Koka potatisen i buljongen från musslorna tillsammans med lite saffran.
- Stek fänkål och purjolök med lite saffran och vitlöksklyftor i olivolja. Häll på en burk krossade tomater samt salta och peppra.
- Tillsätt grönsakerna i soppan efter 5 minuter tillsammans med fisken, de rensade musslorna, kräftor och hummer. Spara några musslor till dekoration. Låt koka upp och sjuda i 5 minuter.
Krutonger
- Skär brödet i tunna skivor och rosta det lätt på 180 grader i ugnen. Gnugga brödet med vitlöksklyftorna. Gör små krutonger av brödet.
Servering
- Häll upp soppan i djupa tallrikar och dekorera med persilja. Servera med brödkrutongerna och aiolin.