Bouillabaisse med aioli och krutonger

Bouillabaisse med aioli och krutonger
Foto: Tv4

Bouillabaisse med aioli och krutonger

Av: Jimmy - Leksand

Från: Halv åtta hos mig

26 ingredienser

45 m

Bouillabaisse med aioli och krutonger är en rätt som snabbt blir riktigt populär.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner

Aioli

  • 3 äggulor, rumsvarma
  • 2 tsk dijonsenap
  • 2,5 dl rapsolja
  • 1 tsk citronsaft
  • 2 krm salt
  • 0,5 krm peppar
  • 2 klyftor vitlök, pressade

Soppa

  • 500 g gös
  • 300 g lax
  • 1 hummer
  • 4-6 havskräfta
  • 300 g blåmusslor
  • 5 dl vitt matlagningsvin
  • 1 purjolök
  • 1,5 l fiskbuljong
  • 0,5 kg potatis
  • 2 förp saffran
  • 1 fänkål
  • 4 klyftor vitlök
  • olivolja
  • 1 förp krossade tomater
  • salt
  • peppar

Krutonger

  • vitt bröd (gärna baguette)
  • 2 klyftor vitlök

Servering

  • 1 knippe persilja

Gör så här

Aioli

  1. Blanda äggulor och senap i en skål. Tillsätt oljan under kraftig vispning i en fin stråle. Vispa tills majonnäsen är tjock.
  2. Smaka av med citronsaft, salt och peppar. Rör ner de pressande vitlöksklyftorna i majonnäsen.

Soppa

  1. Skär fisken i bitar.
  2. Rensa hummer och kräftor.
  3. Koka upp musslor tillsammans med vitt matlagningsvin, ca 5–10 minuter tills musslorna öppnar sig. Sila buljongen som sedan blir bas till fisksoppan.
  4. Strimla purjolöken.
  5. Koka upp buljongen med hummerresterna och kräftskalen. Sila.
  6. Koka potatisen i buljongen från musslorna tillsammans med lite saffran.
  7. Stek fänkål och purjolök med lite saffran och vitlöksklyftor i olivolja. Häll på en burk krossade tomater samt salta och peppra.
  8. Tillsätt grönsakerna i soppan efter 5 minuter tillsammans med fisken, de rensade musslorna, kräftor och hummer. Spara några musslor till dekoration. Låt koka upp och sjuda i 5 minuter.

Krutonger

  1. Skär brödet i tunna skivor och rosta det lätt på 180 grader i ugnen. Gnugga brödet med vitlöksklyftorna. Gör små krutonger av brödet.

Servering

  1. Häll upp soppan i djupa tallrikar och dekorera med persilja. Servera med brödkrutongerna och aiolin.