Börek - frasig filodegspaj med spenat och feta

80 röster
1 h
4
Börek - frasig filodegspaj med spenat och feta
Foto: TV4

Frasiga små minipajer av filodeg fyllda med spenat och feta serverade med en syrlig sallad och vitlöksyoghurt. 

Tips! Titta gärna på klippet för att se hur du fyller och rullar ihop filodegen. Sumak är ett torkat syrligt bär.

Visa mer
1 h
4
4 portioner

Du behöver

  • 1 färsk filodeg på rulle
  • 1 gul lök
  • 150 g fetaost
  • 400 g fryst spenat, tinad och avrunnen
  • 2 msk sumak (kan uteslutas)
  • 1 ägg
  • 4 msk sesamfrön, svarta och vita
  • salt
  • peppar

Tomat- och gurksallad

  • 1 röd lök
  • 3 tomater
  • 0,5 gurka
  • 0,5 kruka persilja
  • 0,5 dl olivolja
  • 0,5 citron

Tsatsiki

  • 4 dl yoghurt, avrunnen (eller turkisk yoghurt)
  • 0,5 gurka
  • 1 klyfta vitlök
Finns i inköpslista

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 185 grader. Skala och hacka löken. Stek den i rikligt med olja.
  2. Mosa fetaosten. Blanda den med spenat, stekt lök och sumak. Smaka av med salt och peppar.
  3. Ta fram filodegen. Lägg arken med kortsidan mot dig. Klicka ut 2-4 msk av fyllningen längs med kortsidan, ganska långt ner på filodegsarket, spara ca 15 cm marginal mot andra kanten. Rulla sedan ihop till “cigarrer”, ganska fasta.
  4. Lägg dem tätt bredvid varandra, med skarven ner, i en ugnssäker form. Pensla med uppvispat ägg och strö på sesamfrön.
  5. Tillaga i ugnen ca 20 minuter tills de har fått fin färg.
  6. Tomat- och gurksallad
    Skala, halvera och strimla rödlöken. Blanda löken med salt och citronsaft, det gör den lite mildare. Skär gurkan och tomaterna i fina tärningar. Hacka persiljan. Blanda allt med olivolja.
  7. Tsatsiki
    Riv gurkan grovt. Skala och finriv vitlöken. Mosa ev vitlöken med lite salt till en puré för en tydligare vitlökssmak. Blanda yoghurten med gurka och vitlök. Smaka av med salt och peppar.
  8. Servera börek med tillbehören.
23 februari 2019

Laddar fler recept...