Boquerones på strömming

Foto: Tv4
Boquerones på strömming
19 ingredienser
3 h
Boquerones på strömming med stekta pimientos på surdegsbröd blir en festlig förrätt att bjuda på.
Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.
Ingredienser
Strömming
- 400 g strömming, rensad
- 2 dl olivolja
- 1 msk salt
- 1 tsk malen svartpeppar
- 1,5 dl vitvinsvinäger
- 1 dl vatten
- 0,5 dl fisksås (gärna asiatisk umamisås)
- 1 citron, juice och skal
- 2 chilifrukter, skivade
- 3 salladslökar, hackade
- 4 klyftor vitlök, skivade
- 1 dl persilja, finhackad
Stekta padrones
- 1 dl olivolja
- 200 g pimiento de padrón
- 1 msk salt
Stekt surdegsbröd
- 4 skivor surdegsbröd
- 4 msk smör
- 2 msk parmesanost
Servering
- 50 g rucolasallad
Gör så här
Strömming
- Lägg ut alla bitar strömming i ett lager i en glasform. Det är viktigt att inte använda metall för det kan ge avsmak på fisken.
- Blanda olivolja, salt, peppar, vinäger, vatten, fisksås, citronjuice, citronskal, chili, salladslök, vitlök och persilja i en skål. Blanda så att saltet löses upp och häll det sedan över fisken i formen.
- Se till att fisken är helt täckt av blandningen. Annars så fyll på med mer olivolja.
- Täck formen med plastfolie och sätt i kylen i minst 3 timmar, men gärna upp till ett dygn.
- Sila sedan av strömmingen med vitlöken, persiljan och chilin.
Stekta pimiento de padrones
- Häll olivolja i en stekpanna och sätt på hög värme.
- Lägg i pimientos, rör runt och strö hälften av saltet över. Stek i ungefär 4 minuter tills de är krispiga och har fått en fin stekyta. Ta av dem från stekpannan och strö resten av saltet över.
Stekt Surdegsbröd
- Sätt en stekpanna på medelhög värme. Lägg i smöret och placera ut brödbitarna.
- Strö över parmesan och stek ungefär 4 minuter på varje sida tills de är gyllenbruna och parmesanen är knaprig.
Servering
- Lägg först strömmingen på brödet, sen pimentos och servera med rucolasallad.