Boquerones på strömming

Boquerones på strömming
Foto: Tv4

Boquerones på strömming

Av: Edvin - Stockholm

Från: Halv åtta hos mig

19 ingredienser

3 h

Boquerones på strömming med stekta pimientos på surdegsbröd blir en festlig förrätt att bjuda på.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner

Strömming

  • 400 g strömming, rensad
  • 2 dl olivolja
  • 1 msk salt
  • 1 tsk malen svartpeppar
  • 1,5 dl vitvinsvinäger
  • 1 dl vatten
  • 0,5 dl fisksås (gärna asiatisk umamisås)
  • 1 citron, juice och skal
  • 2 chilifrukter, skivade
  • 3 salladslökar, hackade
  • 4 klyftor vitlök, skivade
  • 1 dl persilja, finhackad

Stekta padrones

  • 1 dl olivolja
  • 200 g pimiento de padrón
  • 1 msk salt

Stekt surdegsbröd

  • 4 skivor surdegsbröd
  • 4 msk smör
  • 2 msk parmesanost

Servering

  • 50 g rucolasallad

Gör så här

Strömming

  1. Lägg ut alla bitar strömming i ett lager i en glasform. Det är viktigt att inte använda metall för det kan ge avsmak på fisken.
  2. Blanda olivolja, salt, peppar, vinäger, vatten, fisksås, citronjuice, citronskal, chili, salladslök, vitlök och persilja i en skål. Blanda så att saltet löses upp och häll det sedan över fisken i formen.
  3. Se till att fisken är helt täckt av blandningen. Annars så fyll på med mer olivolja.
  4. Täck formen med plastfolie och sätt i kylen i minst 3 timmar, men gärna upp till ett dygn.
  5. Sila sedan av strömmingen med vitlöken, persiljan och chilin.

Stekta pimiento de padrones

  1. Häll olivolja i en stekpanna och sätt på hög värme.
  2. Lägg i pimientos, rör runt och strö hälften av saltet över. Stek i ungefär 4 minuter tills de är krispiga och har fått en fin stekyta. Ta av dem från stekpannan och strö resten av saltet över.

Stekt Surdegsbröd

  1. Sätt en stekpanna på medelhög värme. Lägg i smöret och placera ut brödbitarna.
  2. Strö över parmesan och stek ungefär 4 minuter på varje sida tills de är gyllenbruna och parmesanen är knaprig.

Servering

  1. Lägg först strömmingen på brödet, sen pimentos och servera med rucolasallad.