Bönbollar med rödbetsallad och rostad grönkål

17 röster

Bönbollar på kidneybönor, svarta bönor och rödbeta blir ett underbart tillbehör på julbordet. Med en härlig rödbetssallad med rostad grönkål kommer även icke veganer att vilja ha mer och mer!

Visa mer

Du behöver

Bönbollar:

  • 1 dl kidneybönor
  • 1 dl svarta bönor
  • 2 gul lök, hackad
  • 100 g vitkål, strimlad
  • 0,5 rödbeta, riven
  • 1 dl havremjöl, eller kikärtsmjöl
  • 1 tsk timjan
  • 3 msk senap
  • Salt
  • 1 krm kummin
  • Peppar
  • Rapsolja, till stekning

Rödbetsallad med rostad grönkål:

  • 3 rödbetor, kokta
  • 100 g rödkål, skivad
  • 1 rödlök, skivad
  • 1 msk olivolja
  • 1 msk vinäger
  • 0,5 dl vegansk majonnäs
  • Salt
  • Peppar
  • Olivolja
  • 200 g grönkålsblad, delade
Finns i inköpslista

Gör så här

  1. Bönbollar
    Blötlägg bönorna i kallt vatten i minst 5 h (men helst 24-48h för att göra dem lättsmälta)
  2. Stek lök och vitkål tills den är mjuk och fått fin brun färg.
  3. Häll av vattnet och mixa bönorna med ca 0,5 dl vatten hastigt, det får gärna vara lite större bitar kvar.
  4. Lägg över i en bunke och blanda med kål, lök och rödbetor tillsammans med havremjölet.
  5. Smaka av med timjan, senap och salt.
  6. Provstek och se att de håller ihop, om inte tillsätt mer havremjöl.
  7. Stek dem runt om och ställ in i ugnen i ca 10 min på 160 grader.
  8. Man kan med fördel fritera dem så slipper man köra dem i ugnen.
  9. Rödbetsallad med rostad grönkål
    Koka först rödbetorna med skal. Skala och klyfta dem sedan.
  10. Skiva och koka rödkålen i 3 minuter. Blanda löken, kålen och rödbetorna med lite olivolja och vinäger medan de är varma. Smaka av med salt och svarpeppar.
  11. Sätt ungen på 150 grader.
  12. Lägg upp grönkålsbladen på en ugnsplåt, massera in med olja och lite salt.
  13. Rosta i ugn 5 min, rör runt och rosta 5 min till. Ta ut och låt dem svalna.
  14. Lägg upp på ett fat och spritsa eller klicka ut lite majonnäs över dem, toppa med grönkålschipsen.
17 december 2018

Laddar fler recept...