Blåmusslor med rotfruktschips och aioli

Blåmusslor med rotfruktschips och aioli_01
Foto: Tv4

Blåmusslor med rotfruktschips och aioli

Av: Mattias - Stockholm

Från: Halv åtta hos mig

22 ingredienser

35 m

Blåmusslor med rotfruktschips och aioli passar utmärkt som en läcker förrätt.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner

Musslor

  • 3 kg blåmusslor
  • 2 dl veteöl, lager eller pilsner
  • 3 dl vin, vitt torrt
  • flingsalt
  • 0,5 citron, skivad eller hackad
  • persilja, finhackad (eller koriander)

Mouleolja

  • 2 klyftor vitlök, finhackade
  • 1 tsk ingefära, riven
  • 0,5 schalottenlök, finhackad
  • 0,5 thaichilifrukt, finhackad
  • 2 dl rapsolja

Aioli

  • 2 msk dijonsenap
  • 2 msk vitvinsvinäger
  • 1 msk vitlök, zest
  • 2 ägg
  • ca 7-8 dl rapsolja
  • salt
  • ev. vitpeppar

Rotfruktschips

  • 2-3 l rapsolia
  • 1 rotselleri (hel)
  • 2 palsternackor
  • salt

Gör så här

Musslor med mouleolja

  1. Ta fram en tjockbottnad stor kastrull med lock. Rensa musslorna. Ta bort skägg och dylikt. Kasta dem som är spruckna och helöppna. Man kan knacka på de öppna musslorna eller skölja dem i kallt vatten, om de drar ihop sig så är de okej, annars kastas dem.
  2. Mixa ingredienserna till mouleoljan med en blender. Tillsätt cirka en dl av mouleoljan i den kalla kastrullen och ställ den sedan på plattan.
  3. När oljan börjar få färg, doft och högre temperatur läggs musslorna i. Lägg på locket och vänta cirka en minut innan ölet tillsätt. Rör om och låt koka ihop under lock cirka 2 minuter.
  4. Häll över vinet, röra och låt koka ihop ytterligare 2 minuter under lock. När musslorna börjar gulna en aning är de perfekta. Smaka av med lite flingsalt.
  5. Ta musslorna av plattan och rör ner den hackade citronen. Garnera med hackade örter.

Aioli

  1. Vispa ihop senap, vinäger, vitlök och ägg i en bunke. Tillsätt oljan i en smal stråle tills aiolin satt sig, därefter kan den hällas på. Om den blir för tjock så kan den spädas med lite kallt vatten. Salta och peppra efter behag.

Rotfruktschips

  1. Värm oljan till cirka 160-175 grader.
  2. Använd mandolin och skiva tunna skivor av rotfrukterna. När oljan blivit varm, lägg ner rotfrukterna, några åt gången. Fritera tills rotfrukterna får en gyllengul färg (cirka 3-5 minuter per omgång). Ta upp rotfrukterna ur oljan och lägg på hushållspapper för torkning. Salta eller krydda med det du önskar.