Blåmusslor med fetaost, chili och citron

David lundqvist

Blåmusslor med fetaost, chili och citron

17 ingredienser

30 m

Vinkokta blåmusslor med rostad vitlök, citron och chili blir riktigt smakrikt tillsammans med en härlig sås av fonden och smulad fetaost.

Ingredienser

portioner

Musslor och sås

  • 2 kg blåmusslor, sköljda och skägget borttaget
  • 1 gul lök, skalad och skuren i bitar
  • 4 klyftor vitlök, skalad och skuren i bitar
  • 1 fänkål, skuren i bitar
  • 3 msk rapsolja
  • 3 dl vitt vin
  • 5 dl vispgrädde
  • 50 g smör
  • citronsaft
  • salt
  • svartpeppar

Topping

  • 6 klyftor vitlök, skalade och finhackade
  • 0,5 dl olivolja
  • 2 citroner, zest och juice
  • 1 röd chilifrukt, urkärnad och finhackad

Servering

  • 100 g fetaost, smulad
  • 4 kvistar färsk bladpersilja, finstrimlad

Gör så här

Musslor och sås

  1. Svetta hackad lök, vitlök och fänkål i rapsolja i en het kastrull utan att få färg.
  2. Vänd ner de sköljda och rensade musslorna och häll vinet över. Sätt på lock. Koka upp och koka tills musslorna öppnat sig, ca 1 minut.
  3. Lyft ur musslorna och sila fonden. Tillsätt grädde i fonden och reducera med 10 %. Mixa i kannmixer med smör. Smaka av med citronjuice, salt och peppar.

Topping

  1. Rosta den skalade och finhackade vitlöken i olivoljan på medelvärme tills gyllene. Tillsätt citronskal, finhackad chili och citronjuice. Ta av från värmen.

Servering

  1. Lägg de nykokta blåmusslorna i skål. Mixa upp såsen med stavmixer och slå över musslorna. Toppa med vitlökdressing, smulad fetaost och finstrimlad persilja. Ät gärna med bröd till.