Dessa musslor får en så magisk smak när de tillagas öl och citron. Bjud med frasig potatis för textur och örtaioli för att sås är ett måste! Perfekt middag till helgen!
500 g mandelpotatis (alt. Amandine, gourmetpotatis)
2 msk rapsolja
1 tsk svartpeppar, nymald
2 krm salt
1 dl lagrad ost, riven (till servering)
Örtaioli
1 ägg
2 tsk dijonsenap
1 klyfta vitlök
1 msk citronsaft
0,5 tsk honung
2 krm salt
1 kruka basilika (alt. Dill, persilja eller gräslök)
2 dl neutral rapsolja
Gör så här
Sätt ugnen på 225°C, varmluft.
Halvera potatisen och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Blanda med olja, svartpeppar och salt och rosta i ugnen i cirka 25 minuter tills potatisen får fin färg och är krispig.
Mixa ägg, dijonsenap, vitlök, citronsaft, honung, salt och basilika grönt med stavmixer eller blender. Tillsätt olja i en tunnstråle lite i taget tills det binder till en majonnäs.
Tvätta musslor i kallt vatten och släng de som är öppnade. Skär bort ”skägget”.
Strimla vitlök och schalottenlök.
Fräs lök och dragon i olja i cirka 2 minuter i en stor gryta tills löken är glansig.
Häll i Melleruds Alkoholfria Pilsner och citronsaft och koka ihop utan lock i cirka 3 minuter. Smaksätt med salt och rör i smöret.
Lägg i musslorna i såsen och sjud under lock tills musslorna öppnat sig, det tar ungefär 3 minuter.
Plocka dragonblad och strö över musslorna och toppa potatisen med riven ost. Servera med örtaiolin.