Blåmusslor i öl med frasig potatis och örtaioli

Blåmusslor i öl med frasig potatis och örtaioli

23 ingredienser

45 min

Dessa musslor får en så magisk smak när de tillagas öl och citron. Bjud med frasig potatis för textur och örtaioli för att sås är ett måste! Perfekt middag till helgen!

Tips från Melleruds!
Melleruds alkoholfria pilsner produkt 2021

Tips från Melleruds!

Servera gärna med Melleruds Alkoholfria Pilsner 0,5%

Läs mer

Ingredienser

portioner
  • 1 förp blåmusslor
  • 2 klyftor vitlök
  • 2 schalottenlökar
  • 1 msk torkad dragon
  • 2 msk rapsolja
  • 1 Melleruds Alkoholfria Pilsner 0,5% [33 cl]
  • 0,5 citron
  • 2 krm salt
  • 25 g smör
  • 2-3 kvistar färsk dragon (till servering)

Krispig potatis

  • 500 g mandelpotatis (alt. Amandine, gourmetpotatis)
  • 2 msk rapsolja
  • 1 tsk svartpeppar, nymald
  • 2 krm salt
  • 1 dl lagrad ost, riven (till servering)

Örtaioli

  • 1 ägg
  • 2 tsk dijonsenap
  • 1 klyfta vitlök
  • 1 msk citronsaft
  • 0,5 tsk honung
  • 2 krm salt
  • 1 kruka basilika (alt. Dill, persilja eller gräslök)
  • 2 dl neutral rapsolja

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 225°C, varmluft.
  2. Halvera potatisen och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Blanda med olja, svartpeppar och salt och rosta i ugnen i cirka 25 minuter tills potatisen får fin färg och är krispig.
  3. Mixa ägg, dijonsenap, vitlök, citronsaft, honung, salt och basilika grönt med stavmixer eller blender. Tillsätt olja i en tunnstråle lite i taget tills det binder till en majonnäs.
  4. Tvätta musslor i kallt vatten och släng de som är öppnade. Skär bort ”skägget”.
  5. Strimla vitlök och schalottenlök.
  6. Fräs lök och dragon i olja i cirka 2 minuter i en stor gryta tills löken är glansig.
  7. Häll i Melleruds Alkoholfria Pilsner och citronsaft och koka ihop utan lock i cirka 3 minuter. Smaksätt med salt och rör i smöret.
  8. Lägg i musslorna i såsen och sjud under lock tills musslorna öppnat sig, det tar ungefär 3 minuter.
  9. Plocka dragonblad och strö över musslorna och toppa potatisen med riven ost. Servera med örtaiolin.
TIPS!
Tips!
Pankopanerad rapsgris med heta kvarngryn och picklade rädisor

Tips!

Här hittar du fler smarriga recept som passar till Melleruds Alkoholfria Pilsner!

Läs mer