Blåmussla med spetskål

NYHET
koket.se
Blåmussla med spetskål
Foto: TV4

Blåmussla med spetskål

Av: Frida Nilsson

Från: Nyhetsmorgon

18 ingredienser

1 h

Servera en festlig förrätt i helgen bestående av blåmusslor med spetskål, bergamott och eldad smörsås.

Se Frida Nilsson laga receptet

logo

Ingredienser

portioner

Blåmusslor

  • 2 förp blåmusslor
  • 1 msk olivolja
  • 2 schalottenlökar, finhackad
  • 2 klyftor vitlök, krossade
  • 1 dl vitt vin, torrt

Eldad smörsås

  • 100 g smör
  • 100 g grädde
  • 1 dl musselbuljong, reducerad
  • 100 g crème fraîche
  • 2 tsk flädervinäger
  • salt
  • 1 msk inlagd fläderkapris

Spetskål

  • 1 spetskål
  • 2 msk olivolja
  • salt
  • 1 bergamott (eller citron)

Garnering

  • 100 g rättika
  • 1 bergamott

Gör så här

Blåmusslor

  1. Lägg musslorna i kallt vatten samt skrapa dem rena från skägg och koraller med hjälp av en skalkniv.
  2. Släng de musslor som är krossade eller som inte stänger sig.
  3. Skölj musslorna i ett durkslag.
  4. Lägg musslorna i nytt vatten som är lätt saltat. Låt musslorna ligga i vattnet i ca 30 minuter för att de ska släppa eventuell sand.
  5. Häll olivolja i en vid gryta.
  6. Fräs lök och vitlök i oljan på medelhög värme.
  7. Slå i musslorna och sedan vinet. Sätt på ett lock och låt koka i ca 2-3 minuter. Musslorna är klara när de precis har öppnat sig.
  8. Sila genom ett durkslag med en gryta under för att samla upp buljongen.
  9. Låt musslorna svalna i kylen.
  10. Sätt tillbaka grytan med buljongen på spisen och reducera till hälften.
  11. Plocka musslorna ur skalen.

Eldad smörsås

  1. Smält smöret och lägg i två glödande kolbitar.
  2. Sila sedan av smöret.
  3. Koka samman grädde, musselbuljong och crème fraîche.
  4. Häll sedan i smöret och mixa samman med en stavmixer.
  5. Smaka av med flädervinäger, salt och fläderkapris.

Spetskål

  1. Sätt ugnen på 190 grader.
  2. Dela spetskålen i fyra klyftor.
  3. Lägg klyftorna i en ugnsform och ringla över olivolja samt salta. Riv även över skalet från en citron.
  4. Tillaga i ugnen.

Garnering

  1. Skiva rättika tunt på mandolin och lägg skivorna i isvatten.
  2. Skär av skalet på bergamotten och skär ur filerna från lamellerna.
  3. Skär filerna i tre bitar.
  4. Garnera musslorna och servera med såsen och spetskålen.