Bläckfisksallad med olivbröd

Foto: Tv4
Bläckfisksallad med olivbröd
23 ingredienser
40 m
Bläckfisksallad med olivbröd är en fräsch förrätt som snabbt kan bli riktigt populär.
Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.
Ingredienser
Bläckfisksallad
- ca 700 kg bläckfisk
- 2 dl olivolja (portugisiska)
- 2 lagerblad
- 1 rödlök, med skal
- 1 msk flingsalt
- 1 röd chilifrukt
- 1 röd paprika
- 2 tomater
- ca 20 g färsk koriander
- ca 20 g persilja
- 1 rödlök, hackad
- 380 g färdigkokta kikärtor
- 3 msk vinäger (portugisiska)
- 1 tsk svartpeppar
Olivbröd
- 4 dl vetemjöl
- 2 tsk bakpulver
- 3 tsk salt
- 50 g smör
- 50 g ost
- 2 dl svarta oliver, utan kärnor
- 2 msk persilja, hackad
- 0,5 dl olivolja
- 1,5-2 dl mjölk
Gör så här
Bläckfisksallad
- Rengör bläckfisken och ta bort innanmätet om du har en hel bläckfisk.
- Koka bläckfisken i vatten med en del av olivoljan, lagerblad och den tvättade löken med skal tills den blir mjuk. Ta bort från värmen, krydda med lite salt och låt svalna.
- Tvätta chili, ta bort fröna och hacka den. Hacka även röd paprika och tomater.
- Tillsätt hackad koriander, persilja, hackad chili, hackad röd paprika, hackad lök, olivolja, kikärtor och vinäger i en skål. Krydda med salt och peppar och blanda väl.
- Blanda sedan ner bläckfisken.
Olivbröd
- Sätta ugnen på 250 grader.
- Blanda mjöl, bakpulver och salt. Skär smöret i tärningar och arbeta in det i mjölet till en smulig massa.
- Tärna osten, halvera oliverna och hacka persilja. Blanda ner ost, oliver, och persilja i mjölblandningen. Tillsätt olja och mjölk och blanda samman till en kladdig deg.
- Lägg degen på en medellång form, skvätt lite varm vatten samt olivolja över. Grädda mitt i ugnen i 20–30 minuter. Låt svalna innan servering.