Bläckfisk med romescosås

Bläckfisk med romescosås
Zacharias Lindqvist Hansson
Fanny Werngren
Zacharias Lindqvist Hansson
Fanny Werngren

Bläckfisk med romescosås

Av: Zacharias Lindqvist Hansson, Fanny Werngren

Från: Nyhetsmorgon

22 ingredienser

1 h

"Bläckfisk är en otrolig råvara och om man behandlar den med respekt kan den bli magiskt god. Detta är en perfekt rätt att servera som förrätt, gärna tillsammans med några fler smårätter som kan delas mellan dig och dina vänner." /Zacharias Lindqvist Hansson och Fanny Werngren

Ingredienser

portioner

Romescosås

  • 100 g mandelspån
  • 3 grillade paprikor (på burk + 2 msk vätska)
  • 3 vitlökar
  • 0,5-1 röd chilifrukt
  • 0,5 citron, saften
  • 2 msk olivolja
  • 1 tsk rörsocker
  • 0,5 kruka persilja
  • salt
  • svartpeppar

Brödkrisp

  • 3 skivor surdegsbröd
  • 1 msk smör
  • 2 klyftor vitlök
  • salt
  • svartpeppar
  • 0,5-1 kruka färsk kruspersilja

Bläckfisk

  • 2 bläckfisk, armar, råa eller färdigkokta (från en åttaarmad bläckfisk)
  • salt
  • 1 msk smör
  • 1 msk neutral olja
  • svartpeppar

Servering

  • färsk kruspersilja

Gör så här

Romescosås

  1. Mixa mandelspån och grillad paprika till en pasta med en stavmixer eller i en blender.
  2. Tillsätt vätskan från paprikaburken, skalad vitlök, chili, citronsaft, olivolja, socker och persilja.
  3. Mixa till en slät sås och smaka av med salt och svartpeppar.

Brödkrisp

  1. Skär brödet i större tärningar. Lägg bitarna i en matberedare och pulsera tills bitarna är större än ströbröd men mindre än tärningarna (det kan med fördel vara lite blandade storlekar).
  2. Hetta upp en stekpanna på medelhög värme, smält smöret och pressa ner vitlöken.
  3. Stek vitlöken i någon minut och lägg sedan i brödet. Stek det tills det är gyllenbrunt och krispigt.
  4. Smaka av med salt och svartpeppar.
  5. Häll upp krispet i en skål och vänd ner halva kruka finhackad persilja. Om du vill ha mer persiljesmak kan du tillsätta resten av krukan.

Bläckfisk

  1. Massera bläckfisken i en bunke i 20–30 minuter. Ju längre du masserar, desto mörare blir den. (Detta gäller enbart om du köper rå bläckfisk. Om du köper färdigkokt bläckfisk är den redan mörad och redo att tillagas).
  2. Salta bläckfisken och låt stå i några minuter.
  3. Hetta upp en stekpanna med olja och smör.
  4. Stek bläckfisken någon minut per sida, totalt 2–3 minuter. Smaka av med svartpeppar.

Servering

  1. Fördela romescosåsen i mitten av en fin tallrik. Ta en sked och tryck ut såsen längs kanterna till en cirkel.
  2. Lägg på bläckfiskarmar åt två olika håll.
  3. Strö det örtiga brödkrispet över både såsen och bläckfisken och garnera med persilja.
  4. Servera omedelbart medan bläckfisken är varm och god!