Blåbärspaj med vispad citronkräm

Blåbärspaj med vispad citronkräm
Foto: Tv4
Alexander Pelli
Alexander Pelli

Blåbärspaj med vispad citronkräm

20 ingredienser

2 h

”En paj med blåbär, grädde och vispad citronkräm. Krämen är perfekt att förbereda upp till 3 dagar innan och skalet går att baka och förvara i lufttät burk upp till 5 dagar innan. Sedan är det bara att avsluta och fylla samt dekorera samma dag som man vill servera den. Lycka till!” /Alexander Pelli

Här hittar du receptet på blåbärssylten >>

Tips! Receptet är baserat till en ring med 23 cm i diameter och 3 cm hög kant, men alla ringar går bra att använda, det kan dock bli lite extra över eller saknas beroende på form. Gillar du inte syran från citronen kan du byta ut citronsaften mot mjölk.

Ingredienser

portioner

Deg

  • 110 g vetemjöl (ekologiskt) [1,8 dl]
  • 69 g mandelmjöl (ekologiskt) [1,4 dl]
  • 50 g smör (ekologiskt)
  • 30 g florsocker (ekologiskt) [0,5 dl]
  • 1,3 g salt [1 krm]
  • 0,7 g bakpulver [0,7 krm]
  • 25 g ägg (ekologiska) [0,25 dl, ca 0,5 st]
  • 7 g standardmjölk (ekologisk) [1,5 tsk]

Kräm

  • 6,25 g gelatinblad [3,5]
  • 150 g äggula (ekologiska) [1,5 dl]
  • 62,5 g standardmjölk, eko [0,6 dl]
  • 130 g honung (ekologisk och svensk) [1,1 dl]
  • 2 citroner, finrivet skal (ekologisk)
  • 22,5 g vaniljsocker (ekologiskt) [2,5 msk]
  • 62,5 g citronsaft, färskpressad (ekologisk) [0,6 dl]
  • 94 g normalsaltat smör (ekologiskt)
  • 250 g vispgrädde (ekologisk) [2,5 dl]

Topping

  • 150 g blåbärssylt (valfritt)
  • 250 g vispgrädde, lösvispad [2,5 dl]
  • 250 g färska blåbär [3,5 dl]

Gör så här

  1. Deg
    Blanda samman alla ingredienser utom ägget och mjölken (använd kallt smör).
  2. När degen gått ihop blandar du den ytterligare 1–2 minuter.
  3. Tillsätt därefter ägget och mjölken. Degen är färdigblandad när det går att rulla en boll av degen och trycka på den utan att den spricker.
  4. Låt degen vila i en bruk i kylen i minst 1 timme.
  5. Smörj din form/dina formar med smör.
  6. Kavla ut degen så den är ca 2–3 mm tjock och fodra formen/formarna. Nagga botten och ställ in formen/formarna i frysen i 30–60 minuter.
  7. Värm ugnen till 150 grader och baka pajskalen direkt från frysen i 15–20 minuter, de ska börja få färg och bli ljust gyllene. Ta ut och låt svalna.
  8. Pensla skalens insida med ägg och baka på 150 grader i 2–5 minuter till eller tills äggpenslingen stelnat.
  9. Kräm
    Blötlägg gelatinet i kallt vatten.
  10. Blanda samman äggula, mjölk, honung, finrivet citronskal och vanilj i en kastrull och låt sjuda under konstant omrörning tills det tjocknar eller når 82 grader.
  11. Krama ur gelatinet och tillsätt i kastrullen, rör om.
  12. Tillsätt citronsaften samt smöret i mindre bitar. Rör tills det är smält och homogent.
  13. Häll i lite grädden i taget medan du rör med en slickepott. Har du en stavmixer kan du använda den. Var noggrann så att du inte blanda in för mycket luft.
  14. Häll upp fyllningen i en burk, förslut och ställ in i kylen och låt svalna, ca 2 timmar.
  15. Topping
    När krämen svalnat vispar du upp den och fyller ditt/dina pajskal. Ställ in i kylen för att stelna, 30–60 minuter.
  16. Bred blåbärssylt på den fasta krämen om du valt att använda sylt.
  17. Vispa upp grädden löst.
  18. Toppa mitten av pajen med grädde och färska blåbär. Servera!