Foccacia med Västerbottensost

Foccacia med Västerbottensost
Foto: TV4

Foccacia med Västerbottensost

Av: Björn Rallare

Från: Halv åtta hos mig

8 ingredienser

Italienskt bröd som smakar underbart salt. Tillsammans med en stark ost är det som att komma till smakhimlen. Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

  • 1 msk svartpeppar, nystött
  • 25 g jäst
  • 3 dl vatten, ljummet
  • 0,75 dl olivolja
  • 1 tsk salt
  • 1 förp Västerbottensost, riven
  • 8 dl vetemjöl special
  • flingsalt

Gör så här

  1. Stöt pepparkornen i en mortel.
  2. Lös upp jästen i ljummet vatten.
  3. Tillsätt nästan all olivolja, vanligt salt, ost och peppar.
  4. Häll sedan i lite mjöl i taget och rör om ordentligt emellan.
  5. Arbeta degen i cirka 10 minuter, den skall vara ganska lös och kladdig.
  6. Häll lite olja i bunken och vänd degen så den blir kladdig runtom.
  7. Täck skålen med plastfolie och ställ den att jäsa i 1 1/2 timme.
  8. Smörj en plåt med olja och dra ut degen så den täcker plåten.
  9. Täck med plastfolie och låt den inte nudda degen, och jäs 30 minuter till.
  10. Pensla med olivolja, strö över flingsalt och lite mer peppar.
  11. Grädda i 200 grader i cirka 20 minuter. Låt svalna, och skär sedan upp i fyrkanter.