Jordärtskocksoppa med pilgrimsmusslor

Foto: TV4
Jordärtskocksoppa med pilgrimsmusslor
13 ingredienser
Toppa soppan med rivet limeskal och forellrom – Mustigt och syrligt på samma gång, en utmärkt kombination, säger Björn.
Björns vintips: La Chapelle des Augustins, Sancerre, 2007
Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och därmed komponerat av en amatörkock. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.
Ingredienser
Soppa
- 400 g jordärtskocka
- 100 g gröna ärter, för färgens skull samt att söta upp soppan något
- 5 dl grönsaksbuljong, med vatten från koket
- 3-5 dl grädde (Vill man ha den lite smalare kan man använda vattnet från koket att dryga ut med)
- 1 msk tryffelolja
- 1 msk vit balsamvinäger (gärna lagrad)
- 1 limefrukt, pressad och skalet rivet
- salt
- peppar
Pilgrimsmusslorna
- 12 pilgrimsmusslor
- olivolja, till stekning
- 1 limefrukt, pressad
Garnering
- 1 msk forellrom
Gör så här
Soppa
- Koka skockorna mjuka.
- Tillsätt ärtorna när någon minut återstår av kokningen så att dessa blir mjuka.
- Häll av vattnet, men spara detta och tillsätt en buljongtärning.
- Mixa skockorna och ärtorna till en mos.
- Häll tillbaka ca 3-5 dl buljong och värm upp.
- Tillsätt grädde tills önskad krämighet är uppnådd.
- Smaka av med tryffelolja, balsamvinäger, hälften av limesaften och salt & peppar. Tryffeln tar gärna över så var försiktig och ta lite i taget
Pilgrimsmusslor
- Hetta upp en stekpanna, gärna en med räfflor.
- Spraya musslorna med olivolja.
- Stek musslorna hastigt på varsin sida, så att de får en mörk gyllenbrun färg.
- Häll på resten av limesaften över musslorna och låt sjunka in ett par sekunder. Ta sen bort stekpannan från plattan.
Garnering
- Häll upp soppan i varsin tallrik, Lägg i musslorna så att de syns över ytan.
- Toppa med rivet limeskal och ringla över rommen.