• Meny
  • Köket.se
  • Sök
  • Kontomeny

Grillade äpplen med krusbärskompott, flädersirap och lättvispad flädergrädde

Grillade äpplen med krusbärskompott, flädersirap och lättvispad flädergrädde
Foto: TV4

Grillade äpplen med krusbärskompott, flädersirap och lättvispad flädergrädde

5 steg att laga

8 ingredienser

30 min

Fantastisk dessert med grillade äpplen som penslas med honung. Serveras med en krusbärskompott med vanilj, flädersirap och lättvispad grädde smaksatt med fläder.

Ingredienser

portioner4 portioner

Grillade äpplen

  • 8 äpple, små
  • 3 msk honung, flytande

Krusbärskompott

  • 100 färska krusbär
  • 1 vaniljstång
  • 2 msk strösocker

Flädergrädde

  • 2 dl vispgrädde
  • 1-2 msk koncentrerad fläderblomssaft (av hög kvalitet)

Flädersirap

  • 1 dl koncentrerad fläderblomssaft (av hög kvalitet)

Gör så här

  1. Krusbärskompott
    Skär ett snitt genom vaniljstången och skrapa ner fröna i en kastrull. Tillsätt krusbären och sockret och koka ihop till en kompott, det tar 5–10 minuter.
  2. Flädergrädde
    Vispa grädden lätt. Smaka av med flädersaft.
  3. Flädersirap
    Koka ihop flädersaften tills det återstår en tredjedel och den är som sirap i konsistensen.
  4. Grillade äpplen
    Grilla de hela äpplena över medelvarm glöd och under lock i 15–20 minuter. Vänd och vrid på dem några gånger så att de blir jämnt tillagade. Ringla över honung innan, under och efter grillningen.
  5. Servering
    Lägg upp grillade äpplen på en tallrik tillsammans med krusbärskompott och flädergrädde. Ringla tills sist över flädersirap.