Björkskottssill

koket.se
Gert Klötzke porträtt
Niclas Wahlström porträtt
Gert Klötzke porträtt
Niclas Wahlström porträtt

Björkskottssill

Av: Gert Klötzke, Niclas Wahlström

Från: Nyhetsmorgon

10 ingredienser

10 m + tid i kyl

En riktigt god sill är ett måste till sommarens högtider. Testa den här versionen med björkskott i år!

Se Gert Klötzke laga receptet

logo

Ingredienser

portioner
  • 5 inlagd sill, i bitar
  • 1 dl ättiksprit 12 %
  • 2 dl strösocker
  • 3 dl vatten
  • 0,5 dl björkskott, små blad
  • 1 lagerblad
  • 6 vitpepparkorn
  • 0,25 citron, skalet men inte det gula
  • 0,5 stjälk citrongräs, fint skivad
  • 0,5 schalottenlök, skalad och skivad

Gör så här

  1. Tag fram en kastrull på 1,5 liter.
  2. Blanda ättika, socker och vatten i kastrullen, låt koka upp.
  3. När lagen kokar så lägg i björkskott, kryddor, citronskal, citrongräs och lök. Ta av kastrullen från spisen och låt kryddor och grönsaker ligga kvar medan lagen svalnar och blir kall.
  4. Lägg sillen i en väl rengjord glasburk. Häll på lag, björkblad, kryddor och grönsaker så att det täcker sillen. Skruva på ett lock och ställ i kylen, låt sillen stå i minst 2 dagar så att alla smaker mognar.