Birria

Erik Videgård KK 2024

Birria

16 ingredienser

3 h + tid i kyl

"Birria är från början en barbacoa, ett sätt att tillaga kött under lång tid, nedgrävt i marken. Rätten härstammar från Jalisco och serveras ofta som en soppa. I modern tid har Birria också blivit populär som taco där soppan serveras som dipp på sidan. Från början gjordes birria på get eller lamm men den kan med fördel göras på nötkött." /Erik Videgård

Ingredienser

portioner
  • 6 chili chipotle
  • 5 chili guajillo
  • 4 klyftor vitlök, med skal
  • 1,75 dl äppelcidervinäger
  • 1 kanelstång
  • 1 msk färsk ingefära, riven
  • 2 tsk oregano
  • 0,5 tsk malen spiskummin
  • 0,5 tsk svartpeppar
  • 1 tsk salt
  • 2 kg lammbog
  • 2 tomater
  • 4 msk torr sherry
  • 2,5 dl oxbuljong

Servering

  • färsk koriander, hackad
  • tortillabröd

Gör så här

  1. Rosta chilin och vitlöken var för sig i en torr panna. Skala sedan vitlöken.
  2. Lägg tillbaka chilin i pannan och täck med vatten. Koka upp, stäng av värmen och låt stå 20 minuter tills chilin mjuknat.
  3. Lyft upp chilin och spara vattnet. Ta bort och släng stjälkarna.
  4. Mixa chili, vitlök och vinäger på hög hastighet till en slät pasta.
  5. Tillsätt kanel, ingefära, 1 tsk oregano, spiskummin, svartpeppar och salt. Fortsätt mixa till en tjock pasta. Späd eventuellt med lite av chilivattnet.
  6. Smaka av och passera chilimarinaden genom en sil.
  7. Gnid i lammbogen med marinaden.
  8. Lägg lammbogen i en bunke och täck med plastfilm. Ställ i kylen minst 5 timmar, men gärna över natten.
  9. Värm ugnen till 180 grader.
  10. Lägg ett galler i botten av en ugnsform och fyll formen med vatten tills det precis når gallret.
  11. Lägg lammbogen på gallret och täck formen noga med ugnsfolie.
  12. Ställ in i ugnen och baka i 3 timmar.
  13. Ta ut formen och höj värmen till 190 grader.
  14. Lyft upp köttet och spara vätskan.
  15. Skär köttet i mindre bitar (ca 4 cm) och lägg på en plåt.
  16. Rosta köttet i 15 minuter i ugnen. Vänd bitarna efter halva tiden.
  17. Rosta tomaterna samtidigt i ugnen, men i en egen form.
  18. Skumma av eventuellt fett från den sparade vätskan och häll den i en gryta.
  19. Mixa tomaterna tillsammans med 1 tsk oregano och häll i grytan tillsammans med sherry. Koka upp och sjud i 15 minuter.

Servering

  1. Dela upp köttet i skålar, skopa över soppan och garnera med koriander.
  2. Servera med tortillas.