Benjamins spaghetti vongole

Benjamins spaghetti vongole
Foto: TV4
Benjamin Ingrosso
Benjamin Ingrosso

Benjamins spaghetti vongole

8

9 ingredienser

45 min

Hjärtmusslor kokta i vin tillsammans med pasta blir gudomligt gott. En riktigt klassisk italiensk rätt som passar utmärkt till fest.

Ingredienser

portioner4
  • 4 port spaghetti
  • 1 kg hjärtmusslor
  • 4 klyftor vitlök
  • ca 0,5 röd chilifrukt
  • 4 msk olivolja
  • 2 dl vitt vin
  • 1 dl färsk persilja, hackad
  • salt
  • peppar

Gör så här

  1. Borsta eller skrapa musslorna rena under rinnande kallt vatten.
  2. Kontrollera att alla musslor är stängda. Öppna musslor knackar du försiktigt mot köksbänken, sluter de sig inte får som då inte sluter sig kastas. Kasta även trasiga musslor.
  3. För att få ut eventuell sand ur musslorna så låter du dem ligga i rikligt med kallt, saltat vatten (ungefär 1 matsked salt per liter vatten) i 30 minuter. Häll sedan av vattnet. Upprepa proceduren tills vattnet är klart och fritt från sand.
  4. Dela, kärna ur och finhacka chilin. Skala och finhacka vitlök. Finhacka persiljan.
  5. Koka spaghettin 1 minut kortare än vad som står på anvisningen på förpackningen. Häll av och spara lite av pastavattnet.
  6. Fräs vitlök, chili och musslor i olivoljan i en vid kastrull. Häll på vinet och sätt på lock, koka tills musslorna öppnar sig, ca 4-6 minuter.
  7. Vänd i pastan, den hackade persiljan, beroende på vätskemängd så kan man behöva späda lite med det sparade pastavattnet. Vänd runt ordentligt, smaka av med salt och peppar.