Beamajo - Mattias Larssons recept

10 röster
20 m
Beamajo
Foto: Jakob Fridholm

Klassisk bearnaisesås görs på smör, här används i stället olja. Resultatet blir då en fantastiskt god majonnäs men med bearnaisens syrlighet och dragonsmak.

Recept från boken Fredagskockens bästa grilltillbehör av Mattias Larsson

Visa mer
20 m

Du behöver

  • 2 äggulor
  • 0,5 msk dijonsenap
  • salt
  • 3 dl olja med neutral smak
  • 2 msk dragon, finhackad
  • 1 msk persilja, finhackad

Reduktion

  • 1 schalottenlök
  • 3 msk vitvinsvinäger
  • 3 msk vatten
  • dragon- och persiljestjälkar

Gör så här

  1. Börja med reduktionen: Skala och finhacka schalottenlöken och lägg den i en kastrull tillsammans med vinäger och vatten. Lägg också i stjälkar från dragon och persilja. Koka ner vätskan tills ca 2 msk återstår.
  2. Sila reduktionen och låt den svalna.
  3. Lägg reduktionen tillsammans med äggulor, dijonsenap och en rejäl nypa salt i en mixer. Starta mixern och tillsätt oljan droppvis. Mixa till en fin majonnäs. Smaka av om det behövs mer salt och blanda sedan ner örterna.
4 juni 2018

Fler goda recept