Bang bang kycklingspett med nudlar

NYHET
Bang bang kycklingspett med nudlar
Foto: TV4
Filip Poon - porträtt KM 2023
Filip Poon - porträtt KM 2023

Bang bang kycklingspett med nudlar

21 ingredienser

Smakrika och ugnsgrillade kycklingspett med inspiration från den kinesiska rätten bang bang chicken. Till de goda spetten serveras krispiga grönsaker och nudlar vända i en krämig bang bang-sås. En krämig sås som bjuder på sötma, syra och hetta. Magiskt gott!

Ingredienser

portioner

Kycklingspett

  • 800 g kycklinglårfilé
  • 2 msk japansk soja
  • 1 msk svart risvinäger (eller vitvinsvinäger)
  • 1 msk sesamolja
  • 2 klyftor vitlök, riven
  • 1 tsk färsk ingefära, riven
  • 1 tsk strösocker
  • svartpeppar
  • grillspett

Bang bang-sås

  • 2 dl majonnäs
  • 2 msk hoisinsås
  • ca 1 msk sriracha
  • 1 msk rostade sesamfrön
  • 1 tsk risvinäger
  • 1 tsk honung
  • lite vatten för att justera konsistens

Tillbehör

  • 250 g vetenudlar
  • 1 morot, strimlad
  • 0,5 gurka, tunt skivad
  • 2 salladslökar, skivad
  • färsk koriander
  • rostade cashewnötter
  • limeklyfta

Gör så här

  1. Blötlägg spetten.
  2. Sätt ugnen på 225 grader.
  3. Skär kycklingen i bitar. Blanda soja, risvinäger, sesamolja, vitlök, ingefära, socker och lite svartpeppar i en skål.
  4. Lägg i kycklingen och låt marinera i minst 30 minuter, gärna längre.
  5. Trä upp kycklingen på spett. Lägg på en plåt klädd med bakplåtspapper. Grilla i ugnen i ca 15–20 minuter tills de är genomstekta och har fin yta. Eller på utomhusgrill.
  6. Koka vetenudlar enligt anvisning på förpackningen. Häll av och spara lite av kokvattnet till såsen. Spola av nudlarna snabbt i kallt vatten för att stoppa tillagningen. Blanda dem direkt med lite sesamolja så de inte klibbar.
  7. Rör ihop alla ingredienser till bang bang-såsen. Späd med lite av nudlarnas kokvatten (eller vatten från kranen) till krämig men inte för rinnig konsistens.
  8. Blanda nudlarna med såsen och cashewnötterna (spara lite sås och cashewnötter till servering) i en skål. Lägg upp nudlarna på tallrikar. Toppa med morot, gurka, salladslök och koriander.
  9. Lägg på kycklingspetten och ringla över det som är kvar av bang bang-såsen.
  10. Toppa med hackade cashewnötter nötter och servera med limeklyftor vid sidan om.

Tips! Kycklingspetten går också bra att tillaga på utegrillen.