Baklavarullar med äpplen

Mattias Kristiansson porträtt

Baklavarullar med äpplen

8 ingredienser

30 min

Gillar du baklava så måste du testa de här rullarna med äpple!

Ingredienser

portioner

Fyllning

  • 300 g blandade nötter (t.ex. valnöt, mandel och och pistage)
  • 2 äpplen, skalade och tärnade
  • 0,75 dl strösocker
  • 1 tsk malen kanel

Montering

  • 4 ark filodeg
  • 100 g smör

Sockerlag

  • 0,75 dl strösocker
  • 0,75 dl vatten

Gör så här

Fyllning

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Mixa nötterna relativt fint i en matberedare. Du kan även hacka dem med en kniv, men det tar bra mycket längre tid.
  3. Blanda nötter med äpple, strösocker och kanel i en skål.

Montering

  1. Dela filodegsarken på längden så att du får 8 breda remsor.
  2. Smält smöret i mikron eller i en kastrull.
  3. Börja med att pensla en remsa med smält smör.
  4. Lägg en näve fyllning på ena kortsidan. Rulla ihop allt till en smal och fast rulle.
  5. Lägg ner rullen i en ugnsform.
  6. Fortsätt så med resterande filodegsark.
  7. Avsluta med att pensla alla rullar med resterande smör och strö över lite hackade nötter.
  8. Sätt in i ugnen i 15 minuter eller tills de har fått fin färg.

Sockerlag

  1. Koka under tiden upp strösocker och vatten till sockerlagen. Låt sjuda i 1 minut så att sockret löser sig.
  2. Så fort baklavarullarna kommer ut ur ugnen häller du över sockerlagen. Låt sedan svalna.