Bakad vaniljkräm med saltrostad macadamia och getostskum

Tom Sjöstedt SMK

Bakad vaniljkräm med saltrostad macadamia och getostskum

Av: Daniel Räms, Tom Sjöstedt

Från: Nyhetsmorgon

13 ingredienser

1 h 20 m

Vaniljkräm bakad i ugnen och bränd med socker, serveras med salta macadamianötter och ett skum på getost. Salt och sött i en fantastisk kombination!

Maya Samuelssons dryckestips: 

Äppelmust, Maglehem n:o 4 2015
Sverige, Nr 1958

Ingredienser

Bakad vaniljkräm

  • 6 dl grädde
  • 2 dl mjölk
  • 2 dl strösocker
  • 2 vaniljstänger
  • 200 g äggula
  • rörsocker

Macadamianötter

  • 200 g macadamia
  • 1 äggvita
  • salt
  • olja

Getostskum

  • 200 g mjölk
  • 300 g getost, utan kant
  • 200 g äggvita

Gör så här

Bakad vaniljkräm

  1. Sätt ugnen på 100 grader.
  2. Koka upp allt förutom äggulor och råsocker. Låt svalna och blanda i gulorna. Sila upp i ugnssäkra formar och baka klart i ugnen ca 1 timme.
  3. Strö över råsocker och bränn av med brännare innan servering.

Macadamianötter

  1. Blanda macadamianötter, äggvita, salt och olja och rosta i ugnen på 150 grader tills dom är gyllenbruna.

Getostskum

  1. Koka upp mjölken och blanda alla ingredienser ordentligt. Sila av och smaka av med salt.
  2. Häll upp i en sifon och värm till 70 grader. Stoppa i 2 patroner och kör! Servera tillsammans med vaniljkrämen och nötterna.