Bakad torsk med smörsås

Bakad torsk med smörsås

28 ingredienser

1 h

Bakad torsk med smörsås, duchessepotatis och vitlökssauterad spenat är en rätt som kommer inleda helgen på bästa sätt!

Ingredienser

portioner

Bakad torsk

  • 120 g torsk (per person)
  • 25 g salt

Smörsås med rom

  • 1 schalottenlök
  • 4 klyftor vitlök
  • 50 g smör
  • 3 dl vitt vin
  • 3 dl fiskbuljong (eller 1 msk koncentrerad fond)
  • 3 dl kycklingbuljong (eller 1 msk koncentrerad fond)
  • 3 dl vispgrädde
  • salt
  • peppar
  • citronsaft, färskpressad
  • 1 msk forellrom
  • 1 msk löjrom
  • 1 msk gräslök, fint skuren

Vitlökssauterad spenat

  • 2 schalottenlökar
  • 4 klyftor vitlök
  • 50 g smör
  • 800 g färsk spenat
  • 1,5 tsk salt
  • 2 krm nymalen svartpeppar

Duchessepotatis

  • 1,2 kg mjölig potatis
  • 1 dl vispgrädde
  • 100 g smör
  • 3 äggulor
  • 100 g cheddarost (12 månader)
  • 1 tsk salt
  • 2 krm muskot, nyriven

Gör så här

Bakad torsk

  1. Strö salt över fisken (torrsalta) och ställ den i kylen i ca 1 timme innan du ska tillaga den. Det gör fisken fastare och ger bättre smak.
  2. Sätt ugnen på 100 grader.
  3. Smörj en form ordentligt med smör eller olja så att fisken inte fastnar.
  4. Lägg fisken i formen och täck med ugnssäker plastfolie.
  5. Sätt in formen i ugnen och baka fisken i ca 10–15 minuter tills innertemperaturen är 43 grader.
  6. När fisken är färdig ska köttet dela sig lite i mitten men fortfarande vara saftigt.

Smörsås med rom

  1. Finhacka lök och vitlök.
  2. Hetta upp smör i en kastrull.
  3. Fräs löken och vitlöken försiktig i kastrullen utan att det tar färg, det ska bara bli mjukt och glansigt.
  4. Häll i vitt vin och låt det koka upp.
  5. Häll i fiskbuljong och kycklingbuljong. Låt blandningen koka ner tills ungefär två tredjedelar återstår.
  6. Låt grädden koka tills den reducerats till hälften i en separat kastrull.
  7. Häll ner den reducerade grädden i såskastrullen. Vispa ihop till en slät sås.
  8. Smaka av såsen med salt, peppar och citron.
  9. Värm upp såsen försiktigt och rör ner rom och finhackad gräslök precis innan servering.

Vitlökssauterad spenat

  1. Skala och finhacka lök och vitlök.
  2. Hetta upp hälften av smöret i en rymlig stekpanna.
  3. Fräs lök och vitlök i smöret tills det blir mjukt och glansigt, men utan att det tar färg.
  4. Lägg i färsk spenat samt lite extra smör och stek snabbt på hög värme.
  5. Krydda med salt och peppar.

Duchessepotatis

  1. Koka potatis mjuk i välsaltat vatten.
  2. Häll av vattnet och låt potatisen ånga av i kastrullen någon minut så att den blir torr på ytan.
  3. Smält smör i en kastrull. Tillsätt grädde och låt det bli varmt.
  4. Pressa ner den varma potatisen i potatiskastrullen genom en potatispress.
  5. Rör ner smörblandningen och vispa till ett fluffigt mos.
  6. Låt moset svalna lite och vispa sedan ner äggula och riven ost.
  7. Fyll en sprits med moset och spritsa små toppar på en plåt med bakplåtspapper.
  8. Ställ plåten svalt så att topparna får sätta sig innan de gräddas.
  9. Sätt ugnen på 200 grader.
  10. Grädda potatistopparna tills de är gyllenbruna och lite frasiga på utsidan.

Servering

  1. Lägg upp fisken på tallrikar och häll såsen över.
  2. Servera potatistopparna och spenaten i skålar eller fat mitt på bordet så att alla kan ta själva, så kallat "family style".