Bakad torsk med sauterad kål

koket.se
Bakad torsk med sauterad kål
Ludwig Tjörnemo profilbild
Ludwig Tjörnemo profilbild

Bakad torsk med sauterad kål

16 ingredienser

1 h

Bakad torsk med sauterad kål, frisk smörsås och hasselnötter är en smakkombination som sätter guldkant på dagen!

Se Ludwig Tjörnemo laga receptet

logo

Ingredienser

portioner

Torsk

  • 500 g torskrygg
  • salt
  • olja

Smörsås

  • 1 grapefrukt, zest och juice (eller valfri citrusfrukt) [ca 1-2 dl]
  • 1 dl grädde
  • 400 g smör, skuret i kuber
  • salt
  • ev vinäger (om citrusen är för söt)

Tillbehör

  • 1 blad purpurkål
  • 4 blad svartkål
  • 1 blad svartkål
  • 1 msk olja
  • 3 msk smör
  • 1 apelsin, zest och juice
  • salt
  • svartpeppar

Gör så här

Torsk

  1. Skär fisken i fyra bitar och salt dem. Låt stå ca 20 minuter.
  2. Täck fiskbitarna med plastfilm och tillaga dem i ugnen på 90 grader till en kärntemperatur på 40 grader.

Smörsås,

  1. Riv ner zesten och pressa ner juicen från grapefrukten i en kastrull, reducera till hälften.
  2. Häll i grädden och låt koka ca 4-5 minuter.
  3. Sänk värmen till medel och vispa ner smöret lite i taget.
  4. Smaksätt såsen med salt och eventuellt vinäger.
  5. Avsluta med att mixa såsen med en stavmixer. Tillsätt eventuellt lite mer juice från grapefrukten till önskad konsistens.

Tillbehör

  1. Skär bort stammen på all kål och plocka ner bladen i mindre bitar.
  2. Stek kålen hastigt i en varm stekpanna med olja och smör tills kålen mjuknar.
  3. Avsluta med att riva över apelsinzest och pressa över juicen.
  4. Smaka upp med salt och svartpeppar precis innan servering.