Bakad torsk med rödbeta och brynt citronsmör

koket.se
bakad torsk med rödbeta och brynt citronsmör
Foto: TV4
Tommy Myllymäki 2016
Tommy Myllymäki 2016

Bakad torsk med rödbeta och brynt citronsmör

11 ingredienser

1 h

Ugnsbakad torsk med brynt smör, bakade rödbetor och kokt potatis. Ta lite längre tid vid spisen, men är väl värt det!

Se Tommy Myllymäki laga receptet

logo

Ingredienser

portioner
  • 600 g torskfilé
  • salt, till rimning
  • 800 g potatis
  • 6 rödbetor
  • matolja
  • salt
  • 200 g smör
  • 1 schalottenlök
  • 1 citron

Servering

  • färsk pepparrot, riven
  • 1 knippe dill

Gör så här

  1. Skala och kvarta rödbetorna, lägg i en ugnsfast form. Gnid in rödbetorna med olja och salt och stoppa in i ugnen i 225 grader i 20 min.
  2. Sänk sedan värmen till 150 grader och låt betorna gå ytterligare 30 minuter.
  3. Skala och koka potatisen.
  4. Lägg ut torskfiléerna på en ugnsfast form och strö över salt och låt dem ligga några minuter för att rimmas och bli fasta i köttet.
  5. Skär schalottenlöken i tunna ringar, riv pepparrot och riv citronskal.
  6. Ställ in torsken i ugnen och låt baka i 150 grader i ca 10 minuter eller till 56 grader i innertemperatur.
  7. Bryn smöret och tillsätt de ugnsbakade rödbetorna. Vänd ner schalottenlök, citronskal och smaka av med citronsaft.
  8. Servera torsken med den kokta potatisen och de smörsvängda rödbetorna och toppa med pepparrot och dillkvistar.