Bakad torsk med potatiskaka

NYHET
Bakad torsk med potatiskaka
Foto: Köket.se
Ludwig Tjörnemo profilbild
Ludwig Tjörnemo profilbild

Bakad torsk med potatiskaka

22 ingredienser

1 h + tid i kyl

Lyxig torsk med potatis och sås gör sig fint som helgmiddag.

Ingredienser

Håll skärmen tänd
portioner

Bakad torsk

  • 600 g torsk
  • 80 g salt
  • 1 l vatten

Sandefjordsås

  • 1 dl vitt vin
  • 200 g smör, osaltat
  • 200 g crème fraîche
  • 2 dl grädde
  • 50 g rom (valfri sort)
  • 3 msk gräslök, hackad
  • 2 msk chartreuse (eller valfri örtlikör)
  • salt

Potatiskaka

  • 400 g fast potatis
  • 100 g smör, brynt
  • 1 kvist rosmarin
  • 2 kvistar timjan
  • 1 klyfta vitlök
  • salt

Morotskräm

  • 300 g morot
  • 100 g crème fraîche
  • 20 g smör
  • 1 citron, zest och saft
  • salt

Gör så här

Håll skärmen tänd

Bakad torsk

  1. Mixa salt och vatten.
  2. Låt torsken ligga ca 20 minuter i det salta vattnet.
  3. Lyft sedan upp torsken och torka av den.
  4. Baka fisken i plastfilm på 80 grader varmluft till en kärntemperaturs på 30 grader.
  5. Låt torsken ligga i kylen över natten.
  6. Skär sedan upp fisken i portionsbitar.
  7. Baka fisken på 100 grader varmluft till en kärntemperatur på 40 grader strax innan servering.

Sandefjordsås

  1. Reducera vinet till hälften.
  2. Tillsätt smör, crème fraîche samt grädde och låt det koka upp.
  3. Smaksätt med salt och vinäger.
  4. Tillsätt rom och gräslök precis innan servering.

Potatiskaka

  1. Skiva potatisen tunt.
  2. Bryn smöret med vitlök och örter.
  3. Sila bort örterna och blanda smöret med potatisen. Tillsätt salt.
  4. Lägg potatisen i en form klädd med bakplåtspapper och baka i ugnen på 150 grader i ca 30 minuter, eller tills potatisen är klar.

Morotskräm

  1. Koka moroten i saltat vatten tills den är mjuk.
  2. Mixa moroten med resterande ingredienser och smaka upp med salt.