Bakad piggvar med vitvinssås

Bakad piggvar med vitvinssås
Foto: Tv4

Bakad piggvar med vitvinssås

6

8 steg att laga

22 ingredienser

1 h

Bakad piggvar med vitvinssås, krondillsgurka, grönärtspuré, pepparrot och löjrom. Det kommer bli en riktigt smaklig och festlig förrätt till helgens middag!

Ingredienser

portioner6 portioner

Piggvar

  • 300 g piggvar
  • salt
  • smör

Krondillspickladgurka

  • 1 gurka
  • 0,5 dl ättiksprit 12 %
  • 1 dl vatten
  • 50 g strösocker
  • 50 g krondill

Vitvinssås

  • 1 schalottenlök
  • 1 fänkål
  • 2 dl vitt vin
  • 2 dl fiskfond
  • 2 dl grädde
  • salt
  • vitvinsvinäger
  • champagne

Grönärtspuré med pepparrot

  • 100 g gröna ärtor
  • 1 msk smör
  • 2 msk grädde
  • 20 g färsk pepparrot
  • salt

Servering

  • löjrom

Gör så här

  1. Piggvar
    Baka fisken med salt och smör i ungen på 70 grader till en kärntemperatur på 43 grader.
  2. Krondillspickladgurka
    Skiva gurkan tunt.
  3. Koka upp ättika, vatten, socker och krondill. Lägg ner gurkan och låt den dra tills lagen har svalnat.
  4. Vitvinssås
    Fräs lök och fänkål tills det har mjuknat. Häll på vitt vin och låt reducera till hälften.
  5. Häll ner fiskfonden och reducera till hälften. Häll sedan ner grädden och låt den reducera till hälften igen. 
  6. Smaka upp såsen med salt, vitvinsvinäger och champagne. 
  7. Grönärtspuré med pepparrot
    Värm på allt i en kastrull och riv ner pepparroten. Mixa sedan allt tills den blir slätt och smaka upp med salt
  8. Servering
    Toppa slutligen rätten med löjrom.