Bakad piggvar med vitvinssås

Bakad piggvar med vitvinssås
Foto: Tv4

Bakad piggvar med vitvinssås

Av: Svenska kocklandslaget

Från: Nyhetsmorgon

22 ingredienser

1 h

Bakad piggvar med vitvinssås, krondillsgurka, grönärtspuré, pepparrot och löjrom. Det kommer bli en riktigt smaklig och festlig förrätt till helgens middag!

Ingredienser

portioner

Piggvar

  • 300 g piggvar
  • salt
  • smör

Krondillspickladgurka

  • 1 gurka
  • 0,5 dl ättiksprit 12 %
  • 1 dl vatten
  • 50 g strösocker
  • 50 g krondill

Vitvinssås

  • 1 schalottenlök
  • 1 fänkål
  • 2 dl vitt vin
  • 2 dl fiskfond
  • 2 dl grädde
  • salt
  • vitvinsvinäger
  • champagne

Grönärtspuré med pepparrot

  • 100 g gröna ärtor
  • 1 msk smör
  • 2 msk grädde
  • 20 g färsk pepparrot
  • salt

Servering

  • löjrom

Gör så här

Piggvar

  1. Baka fisken med salt och smör i ungen på 70 grader till en kärntemperatur på 43 grader.

Krondillspickladgurka

  1. Skiva gurkan tunt.
  2. Koka upp ättika, vatten, socker och krondill. Lägg ner gurkan och låt den dra tills lagen har svalnat.

Vitvinssås

  1. Fräs lök och fänkål tills det har mjuknat. Häll på vitt vin och låt reducera till hälften.
  2. Häll ner fiskfonden och reducera till hälften. Häll sedan ner grädden och låt den reducera till hälften igen.
  3. Smaka upp såsen med salt, vitvinsvinäger och champagne.

Grönärtspuré med pepparrot

  1. Värm på allt i en kastrull och riv ner pepparroten. Mixa sedan allt tills den blir slätt och smaka upp med salt

Servering

  1. Toppa slutligen rätten med löjrom.