Bakad gös med kryddig morotssmörsås och rostad morotskräm

Bakad gös med kryddig morotssmörsås och rostad morotskräm
Desirée Jaks
Desirée Jaks

Bakad gös med kryddig morotssmörsås och rostad morotskräm

29 ingredienser

1 h

Har du odlat morötter i sommar? Den här lyxiga rätten är ett bra sätt att ta tillvara på skörden. För vad sägs om bakad gös med kryddig morotssmörsås, rostad morotskräm, picklad kålrabbi och forellrom? En riktig succérätt säger vi!

Ingredienser

portioner

Gös

  • 400 g gös, utan skinn (från Mälaren)
  • 500 ml vatten
  • 50 g salt
  • 100 g smör

Morotssmörsås

  • 1 dl morotsjuice
  • 10 g färsk ingefära, skivad (5 cm)
  • 0,5 röd chilifrukt, skivad utan kärnor
  • 1 tsk fänkålsfrö
  • 2 stjärnanis
  • 1 klyfta vitlök, hackad
  • 1 schalottenlök, hackad
  • 0,25 fänkål, hackad
  • 1 dl torrt vitt vin
  • 1 dl fiskbuljong
  • 0,5 dl grädde
  • 100 g smör, rumstempererad
  • salt
  • champagnevinäger (eller vitvinsvinäger)

Morotskräm

  • 500 g morot
  • 2-3 msk smör
  • citron
  • salt

Picklad kålrabbi

  • 1 dl strösocker
  • 1,5 dl vatten
  • 1 dl ättiksprit 12 %
  • 1 kålrabbi, skalad

Servering

  • 50 g forellrom (eller regnbågslaxrom)
  • ätbara blommor
  • ev chiliolja

Gör så här

Gös

  1. Stycka gösen och skär den i bitar om 50-60 g.
  2. Blanda vatten och salt tills saltet har löst upp sig.
  3. Rimma sedan gösen i den 10% rimlagen i ca 15 minuter.

Morotssmörsås

  1. Koka ner morotsjuicen tills ca hälften återstår.
  2. Rosta ingefära, chili, fänkålsfrön och stjärnanis lätt i en varm panna, ca 1 minut. Slå ner blandningen i morotsjuicen och låt dra under lock på svag värme i 10 minuter, sila sedan.
  3. Fräs vitlök, schalottenlök och fänkål mjukt i en rymlig kastrull med olja utan att det tar färg, ca 2 minuter.
  4. Slå på vinet och koka ihop lätt. Slå sedan på fiskbuljong och grädde. Koka ner till hälften och sila ihop med morotsjuicen.
  5. Koka upp vätskan som är grunden till smörsåsen. Mixa ner hälften av smöret med hjälp av en stavmixer. Koka upp igen och mixa ner resterande smör.
  6. Smaka upp med salt och vinäger. Håll varm fram till servering.

Morotskräm

  1. Sätt ugnen på 185 grader.
  2. Skala morötterna och lägg dem i en ugnsfast form.
  3. Dressa morötterna med olja och salta.
  4. Rosta i ugnen i ca 30 minuter tills morötterna är gyllene och mjuka.
  5. Skär morötterna i mindre bitar och mixa dem slätt tillsammans med smör.
  6. Smaka upp med salt och pressad citron. Håll varm fram till servering.

Picklad kålrabbi

  1. Koka ihop socker, vatten och ättika till en lag. Låt svalna.
  2. Hyvla kålrabbi tunt på mandolin och lägg bitarna i lagen fram till servering.

Servering

  1. Värm ugnen till 90 grader varmluft.
  2. Smällt smöret till gösen och häll i en ugnsfast form.
  3. Baka fisken i smöret under plastfilm. Fisken ska nå en kärntemperatur på 45 grader.
  4. Ta ut fisken och låt den vila i smöret i 5 minuter.
  5. Arrangera en stor sked kräm i botten på en djup tallrik. Skumma upp såsen lätt med hjälp av en stavmixer och slå på krämen.
  6. Lägg sedan gösen i såsen.
  7. Avsluta med att toppa fisken luftigt med picklad kålrabbi, rom och blomster.
  8. Ringla chiliolja över om du gillar hetta.