Bakad chokladkräm med körsbärspannacotta och chokladsmulor

POPULÄRT
Bakad chokladkräm med körsbärspannacotta och chokladsmulor
Foto: TV4
Tea Malmegård 2016
Tea Malmegård 2016

Bakad chokladkräm med körsbärspannacotta och chokladsmulor

16

8 steg att laga

17 ingredienser

Choklad och körsbär är verkligen en bra smakkombination - framförallt i Teas lyxiga dessert med bakad chokladkräm, körsbärspannacotta, vispad grädde och choklad- och mandelsmul.

Teas tips! Choklad- och mandelsmulorna går lika bra att baka ut som småkakor.

Ingredienser

portioner4 portioner

Bakad mörk chokladkräm

  • 125 g mörk choklad 70 %, pellets eller hackad
  • 100 g vispgrädde [1 dl]
  • 100 g färskost (cream cheese)
  • 1 ägg

Körsbärspannacotta

  • 100 g frysta körsbär
  • 100 g vispgrädde [1 dl]
  • 2 msk rörsocker
  • 1 gelatinblad

Choklad- och mandelsmulor

  • 130 g strösocker [1,75 dl]
  • 130 g smör (>1,5 dl)
  • 80 g mandelmjöl [1,66 dl]
  • 100 g vetemjöl [1,66 dl]
  • 25 g majsstärkelse [0,5 dl]
  • 20 g kakao [0,5 dl]
  • 5 g flingsalt (Fleur de sel) [1 tsk]

Servering

  • 100 g grädde, vispad
  • frysta körsbär, i kvartar

Gör så här

  1. Chokladkräm
    Smält chokladen försiktigt över vattenbad eller i mikrovågsugn. Koka upp grädde och slå över chokladen. Vispa tills det är en jämn kräm, tillsätt sedan färskost och ägg och vispa tills det är slätt.
  2. Fyll krämen i djupa tallrikar eller skålar och baka av i ugnen på 90 grader varmluft i 10-12 minuter.
  3. Körsbärspannacotta
    Blötlägg gelatinbladet i kallt vatten. Koka upp frysta körsbär, grädde och socker och mixa sedan slätt i en blender eller med en stavmixer. Sila av och tillsätt urkramat gelatinblad. Lägg plastfilm direkt mot ytan och låt sätta sig i kylen i 1-2 timmar.
  4. Choklad- och mandelsmulor
    Sätt ugnen på 160 grader med varmluftsfunktion. Blanda smör och socker i en mixer med vinge eller med en slickepott. Tillsätt mandelmjölet och nästan allt vetemjöl.
  5. Blanda i en separat skål ihop resterande vetemjöl, kakaon och maizenan. Tillsätt till smör- och sockerblandningen och blanda ihop till en fast deg.
  6. Häll i flingsaltet och blanda ytterligare 1 minut.
  7. Smula degen på en plåt med ett bakplåtspapper. Grädda i 10 minuter, släpp ut eventuell ånga, grädda ytterligare 4 minuter.
  8. Montering
    Vispa upp pannacottan och fyll den på spritpåse. Dekorera den bakade chokladkrämen med klickar av grädde och pannacotta, lägg på smulor och kvartade körsbär.
TIPS!
läs mer
Bikarbonat

Smarta tips i köket!

Knivskola, rengöra skärbrädor och bikarbonat. Smarta tips för köket!

Läs mer