• Meny
  • Köket.se
  • Sök
  • Kontomeny

Bakad chokladkräm med körsbärspannacotta och chokladsmulor

POPULÄRT
Bakad chokladkräm med körsbärspannacotta och chokladsmulor
Tea Malmegård 2016
Tea Malmegård 2016

Bakad chokladkräm med körsbärspannacotta och chokladsmulor

8 steg att laga

17 ingredienser

Choklad och körsbär är verkligen en bra smakkombination - framförallt i Teas lyxiga dessert med bakad chokladkräm, körsbärspannacotta, vispad grädde och choklad- och mandelsmul.

Teas tips! Choklad- och mandelsmulorna går lika bra att baka ut som småkakor.

Ingredienser

Bakad mörk chokladkräm

  • 125 g mörk choklad 70 %, pellets eller hackad
  • 100 g vispgrädde [1 dl]
  • 100 g färskost (cream cheese)
  • 1 ägg

Körsbärspannacotta

  • 100 g frysta körsbär
  • 100 g vispgrädde [1 dl]
  • 2 msk rörsocker
  • 1 gelatinblad

Choklad- och mandelsmulor

  • 130 g strösocker [1,75 dl]
  • 130 g smör (>1,5 dl)
  • 80 g mandelmjöl [1,66 dl]
  • 100 g vetemjöl [1,66 dl]
  • 25 g majsstärkelse [0,5 dl]
  • 20 g kakao [0,5 dl]
  • 5 g flingsalt (Fleur de sel) [1 tsk]

Servering

  • 100 g grädde, vispad
  • frysta körsbär, i kvartar

Gör så här

  1. Chokladkräm
    Smält chokladen försiktigt över vattenbad eller i mikrovågsugn. Koka upp grädde och slå över chokladen. Vispa tills det är en jämn kräm, tillsätt sedan färskost och ägg och vispa tills det är slätt.
  2. Fyll krämen i djupa tallrikar eller skålar och baka av i ugnen på 90 grader varmluft i 10-12 minuter.
  3. Körsbärspannacotta
    Blötlägg gelatinbladet i kallt vatten. Koka upp frysta körsbär, grädde och socker och mixa sedan slätt i en blender eller med en stavmixer. Sila av och tillsätt urkramat gelatinblad. Lägg plastfilm direkt mot ytan och låt sätta sig i kylen i 1-2 timmar.
  4. Choklad- och mandelsmulor
    Sätt ugnen på 160 grader med varmluftsfunktion. Blanda smör och socker i en mixer med vinge eller med en slickepott. Tillsätt mandelmjölet och nästan allt vetemjöl.
  5. Blanda i en separat skål ihop resterande vetemjöl, kakaon och maizenan. Tillsätt till smör- och sockerblandningen och blanda ihop till en fast deg.
  6. Häll i flingsaltet och blanda ytterligare 1 minut.
  7. Smula degen på en plåt med ett bakplåtspapper. Grädda i 10 minuter, släpp ut eventuell ånga, grädda ytterligare 4 minuter.
  8. Montering
    Vispa upp pannacottan och fyll den på spritpåse. Dekorera den bakade chokladkrämen med klickar av grädde och pannacotta, lägg på smulor och kvartade körsbär.