Bakad cheesecake med blåmögelost

Klas Lindberg

Bakad cheesecake med blåmögelost

12 ingredienser

1 h

Här bjuder Klas Lindberg på en riktigt god bakad cheesecake med blåmögelost, pepparkaka och torkad frukt.

Ingredienser

portioner6 - 8

Botten

  • 100 g pepparkaka
  • 200 g knäckebröd
  • 150 g smör, smält

Fyllning

  • 75 g blåmögelost (gärna en svensk hantverksost)
  • 2 äggulor
  • 350 g färskost (t.ex. philadelphiaost)
  • 2 msk vetemjöl
  • 1 krm salt
  • svartpeppar
  • strösocker

Glöggsirap

  • 2 dl glögg
  • 1 dl russin

Gör så här

Botten

  1. Mixa samman ingredienserna till bottnen grovt, konsistensen ska vara ungefär som blöt sand.
  2. Tryck ut massan till en botten i en liten springform. Baka i ugnen på 160 grader i 5 minuter.
  3. Fodra kanterna av springformen med en remsa bakplåtspapper så att det blir lättare att lossa kakan från formen.

Fyllning

  1. Mixa samman blåmögelost, ägg, färskost och mjöl till en jämn kräm. Smaksätt med lite salt, svartpeppar och socker.
  2. Fördela smeten över bottnen och baka på 160 grader i ca 20 minuter, eller tills den har stelnat.
  3. Låt svalna i rumstemperatur och skär sedan upp i bitar.

Glöggsirap

  1. Koka ihop russin och glögg tills glöggen blivit en sirap, låt dra i 60 minuter.

Servering

  1. Servera cheescaken med glöggsirapen.