sötpotatisvåfflor med spenat

Baka med grönsaker - saftigt, färgglatt och gott

Lina Wallentinsson är aktuell med sin tredje bok "Baka med grönsaker", en underbart färgglad bok om 40 recept med fokus på att få in mer grönt i bakningen. Att baka med grönsaker gör inte bara bröd och bakverk mycket saftigare utan de går ofta i vackra färgskalor och är dessutom snäppet mer hälsosamma. Vi fick en pratstund med Lina om boken!

Berätta om boken, hur kom den till?

Jag skrev en annan bok, Baka med bönor, för ett par år sedan. Sedan dess har jag experimenterat vidare, så det här kändes som en naturlig uppföljare. Jag gillar "vanligt" bakande också, det är häftigt att i princip bara mjöl och vatten kan bli ett fantastiskt bröd. Men det är också kul att vara lite friare och bredare i tänket – vad händer om jag slänger i riven zucchini i fralldegen, eller mixar ner en näve sallad i kaksmeten och får naturligt gröna kokostoppar?

Vad gör boken speciell?

Som sagt tänker vi ofta ganska traditionellt när det kommer till bakning, till skillnad från matlagning där det är mer tillåtet att ta ut svängarna. Jag vill visa att det går att baka på lite fler sätt än vad man i vanliga fall tänker. Vissa kanske undrar varför man ska hålla på och blanda in grönsaker i degen, men jag tänker lite tvärtom: grönsakerna ger färg, smak och lite nyttigheter, så varför inte?

Vem är boken för?

Alla som är nyfikna på att baka på lite annat och nytt vis. De flesta recepten är glutenfria men inte alla.

Vilken frukt/grönsak är din favorit att baka med?

Det låter kanske lite trist men moroten har alltid varit en favorit både i mat och i bak. Den är så flexibel, billig och tacksam att använda. Sedan återkommer jag även i denna bok till bönorna, de är otroligt bra att baka med, både i bröd, muffins och småkakor.

Vad ska man tänka på när man bakar med frukt och grönt?

Jag blir själv lätt lite för optimistisk när det kommer till hur mycket grönsaker det går att ha i en deg eller smet. Det gäller att inte maxa  för mycket för då blir brödet eller kakan lätt för tung. I början är det bra att följa recept som är testade, sedan när man lärt sig ungefär var gränsen går kan man börja experimentera mer.

GÅR det att lura barnen med dessa recept? (Ett zucchinibröd är kanske inte annars deras första val)

Det kan ju vara lite svårt med rödbetsfrallorna, haha! Generellt verkar barn (mina vänners barn) tycka att det är lite spännande med grönsaksbröden. Mina egna har väl sanningen att säga fått en lätt överdos, de är tyvärr konstant misstänksamma mot allt jag bakar nu för tiden.

Här hittar du några utvalda recept från boken!

Goda recept från boken!