Baconlindade salsicciaspett med ljummen lök- och tomatsalsa
Baconlindade salsicciaspett med ljummen lök- och tomatsalsa
22 ingredienser
45 m
Ernst lagar baconlindade spett gjorda på smakrik färs från färska salsicciakorvar. Till det serverar han en färgsprakande och ljummen salsa på söt lök och paprika. Ät och njut i libabröd.
Tips! Ernst lagar hela rätten i en muurikka men det går självklart bra att lägga spetten på grillen och tillaga salsan i en panna på spisen.
Ingredienser
- 500 g färsk salsicciakorv
- 0,5 kruka timjan, gärna citrontimjan
- 250 g bacon
- 400 g gul lök, blandade sorter
- 1 klyfta vitlök
- 100 g paprika, blandade sorter (t ex padrones, snackspaprika och vanliga paprika)
- 1 chilifrukt (t ex spansk peppar)
- 0,5 kruka timjan
- 0,5 kruka oregano
- 0,5 citron, saften
- olivolja, till stekning
- 1 msk rökt paprikapulver
- 0,5 dl honung
- 0,5 dl vit balsamvinäger
- 1 msk rökt paprikapulver
- salt
- 1 msk tomatpuré
- 1 dl krossade tomater
- 250 g kvisttomat
- 2 citroner
- libabröd, stora tunna pitabröd
- stjälkselleri eller persilja, till garnering
Gör så här
- Skär korven på längden och skrapa ut färsen med en sked i en skål.
- Hacka timjanen och blanda med korvfärsen. Provstek gärna lite färs för att se om det behövs tillsättas salt i korvsmeten.
- Tryck fast färsen på grillspetten. Lina baconremsor runt om.
- Skala och strimla löken grovt. Skala och finhacka vitlöken.
- Dela, kärna ur och skär paprikan grovt. Dela, kärna ur och finhacka chilin. Finhacka timjan och oregano.
- Stek/grilla spetten i lite olivolja på en stekhäll eller i en stor panna på grillen (detta för att man vill ta vara på allt gott fett som spetten släpper under tillagningen).
- Pressa citron över spetten under tillagningen.
- Flytta spetten åt sidan och stek löken och paprikorna i det goda fettet från salsiccian. Tillsätt paprikapulver, honung, vinäger, hackad timjan och oregano. Smaka av med salt. Låt allt steka några minuter och tillsätt därefter tomatpuré, stek ytterligare några minuter.
- Tillsätt krossade tomater och eventuellt lite vatten. Låt koka ihop.
- Krossa kvisttomaterna mellan fingrarna eller med en slev i pannan och låt koka med i tomat- och löksalsan. Späd eventuellt med mer vatten. Lägg gärna tillbaka spetten på salsan så att de får koka några minuter tillsammans.
- Dela citronerna och grilla dem med snittytan ner.
- Värm bröden på grillen eller i pannan.
- Servera spetten med de varma bröden tillsammans med tillbehör som sallad, syltlök, inlagd gurka och rädisor. Toppa gärna med lite turkisk yoghurt och hackad stjälkselleri eller persilja.