Ayam Masak Merah - Kryddig kyckling i tomatsås

Ayam Masak Merah - Kryddig kyckling i tomatsås
Foto: TV4

Ayam Masak Merah - Kryddig kyckling i tomatsås

Av: Sarah - Härnösand

Från: Halv åtta hos mig

27 ingredienser

30 m

Friterad kyckling marinerad i massor med kryddor! Serveras med ett nun bröd och en het ananassallad.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner

Kryddig kyckling

  • 4 kycklingfiléer
  • salt (efter smak)
  • 0,5 tsk gurkmeja
  • 0,5 tsk chilipulver
  • olja, till fritering
  • 2 gula lökar (stora)
  • 4 cm ingefära, skalad
  • 4 klyftor vitlök
  • 2 citrongräs
  • 1 knippe pine leaves
  • 0,5 kanelstång
  • 1 stjärnanis
  • 400 g krossade tomater
  • 1 msk strösocker (eller sötsur sås)

Nun bread

  • 0,5 förp torrjäst
  • 3 dl vatten, fingervarmt
  • 8 dl vetemjöl
  • 1 tsk salt
  • 2 msk yoghurt
  • 2 tsk strösocker

Ananassallad

  • 1 ananas
  • 1 gurka
  • 0,5 chilifrukt
  • 0,5 rödlök
  • salt
  • 0,5 tsk strösocker
  • 1 msk äppelvinäger

Gör så här

Kyckling

  1. Dela kycklingen i skivor eller bitar. Marinera kycklingen med salt, gurkmeja och chilipulver och låt den stå i 30 minuter. Fritera sedan lätt i olja. Spara oljan!
  2. Blanda lök, ingefära och vitlök i matberedaren fräs dessa tillsammans med den sparade oljan. Lägg i citrongräs, kanelstång och stjärnanis. Fräs löken till den är gyllenbrun. Tillsätt krossade tomater och låt koka till en jämn sås.
  3. Lägg i kycklingen och låt koka på låg värme tills kycklingen är genomstekt. Tillsätt socker eller sötsur sås.

Nun bread

  1. Blanda torrjäst med alla ingredienser till en smidig deg. Låt den jäsa till dubbel storlek ca 40 minuter. Dela brödet i 8 delar knåda varje bit till en bulle, cirka 3-4 mm tjocka skivor. Värm i ugn på 200-250 grader på bakplåtspapper i 5-8 minuter.
  2. Vid servering, pensla bröden med smält smör ev gourmetsalt.

Ananassallad

  1. Dela ananas och gurka i bitar. Skiva chili och röd lök i tunna skivor. Lägg i en skål tillsätt salt, socker och äppelvinäger. Blanda!
  2. Servera gärna med kokt ris.