Avocado Mornay

Avocado Mornay
Foto: TV4

Avocado Mornay

Av: Malin - Göteborg

Från: Halv åtta hos mig

14 ingredienser

30 m

Förrätt från Australien. Gratinerad och svampfylld avokado.

Dryckestips:
Margherita, nr 74544
IPA öl, Electric Nurse, från Göteborg

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner
  • 2 avokado, halverade
  • 400 g svamp (kantareller, karljohansvamp, champinjon eller en blandning)
  • 100 g ost, gärna västerbottens, riven
  • 1 schalottenlök
  • 1 klyfta vitlök
  • 3-4 msk matlagningsgrädde
  • 1 msk smör
  • 1 tsk olivolja
  • ev 1 msk vetemjöl, till redning
  • 0,5 dl persilja, hackad
  • 0,5 krm salt
  • 0,5 krm peppar
  • 100 g rucolasallad
  • 3-4 msk pinjenötter

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Finhacka schalottenlök samt rensa svampen. Fräs i smör och olivolja tills mjukt. Tillsätt finhackad vitlök och persilja och fräs ytterligare 30 sekunder.
  3. Rör ner matlagningsgrädden och låt koka ihop till en krämig men inte rinnig röra. Tillsätt eventuellt lite mjöl ifall det är svårt att få röran krämig.
  4. Dela bägge avokados och ta bort kärnan. Nu har du 4 ”båtar”. Skär bort en liten bit av varje undersida så att de står stadigt med snittytan upp.
  5. Ställ avokadosarna på en bakplåt och fördela röran i dem. Strössla över riven ost efter smak och gratinera i ugn tills osten smält och är gyllenbrun (ca 10 minuter).
  6. Stek pinjenötterna i torr panna tills de fått färg.
  7. Lägg upp ruccola, pinjenötter och avokadon på tallrikar och servera.