Auberginegryta med hummus

107 röster
30 m
4
Auberginegryta med hummus
Foto: TV4
30 m
4
4 portioner

Du behöver

Hummus

  • ca 400 g kikärtor [1 burk]
  • 1 klyfta vitlök
  • 1 tsk malen spiskummin
  • vatten, en skvätt
  • 3 msk neutral olja
  • 4 msk olivolja
  • 2 msk sesamfrön
  • 0,5 citron, saften
  • salt
  • peppar
  • 1 tsk paprikapulver

Auberginegryta

  • 1 gul lök (stor)
  • 2 klyfta vitlök
  • 1-2 aubergines
  • 1 zucchini
  • 4 msk olivolja
  • 2 msk honung, flytande
  • salt
  • peppar
  • 0,5 citron, saften
  • 400 g krossade tomater [1 burk]
  • 1 dl svarta oliver (med kärnor)
  • 1 dl mynta, hackad
  • 1 dl persilja, hackad
  • 25 g pinjenötter

Till servering

  • flat bread

Gör så här

  1. Hummus
    Skala kikärterna och mixa dem sedan länge med resten av ingredienserna. Låt vila medan du gör grytan.
  2. Auberginegryta
    Hacka lök och vitlök smått. Stek löken mjuk och genomskinlig i lite olja i en gryta.
  3. Hacka aubergine och zucchini grovt. Lägg i grytan tillsammans med 4 msk olivolja och stek tills det har fin färg.
  4. Tillsätt honung, salt, peppar, citronsaft och krossade tomater. Låt det koka ihop i 10-15 minuter.
  5. Kärna ur oliverna och rosta pinjenötterna tills de är gyllene. Häll i oliverna i grytan.
  6. Strö hackad persilja och mynta samt pinjenötterna över grytan och servera med hummus och bröd.
24 september 2016