Aubergine i masalasås
Aubergine i masalasås
14 ingredienser
45 min
Ett gott och lättlagat middagstips från det indiska köket där aubergine får koka i en krämig och kryddig sås med jordnötssmör och kokosmjölk.
Se Mattias Kristiansson laga receptet

Ingredienser
- 2 aubergines
- 0,5 dl neutral olja
- 4 dl vatten
Masalasås
- 2 gula lökar, hackade
- 1 dl jordnötssmör
- 1 dl kokosmjölk
- 1 tsk malen spiskummin
- 1 tsk malen koriander
- 1 tsk malen gurkmeja
- 1 tsk chilipulver (eller starkt paprikapulver)
- 2 limefrukter, saften
- 1 tsk strösocker
- 1 tsk salt
Till servering
- 4 port kokt ris
Gör så här
- Skala och hacka löken grovt.
- Lägg lök, jordnötssmör, kokosmjölk, spiskummin, koriander, gurkmeja, paprikapulver, limesaft, strösocker och salt i en blender, eller ta hjälp av en stavmixer. Mixa till en tjock puré. Tillsätt lite vatten i taget och mixa tills du har en hyfsat slät sås.
- Skär auberginerna på längden och skiva sedan i halvmånar. Blanda med oljan i en skål och stek sedan gyllene i en stekpanna. Gör det i omgångar, det blir enklast.
- Häll ner all aubergine i stekpannan och häll på masalasåsen. Koka upp och lägg på ett lock. Sänk värmen och låt allt puttra på i 20-30 minuter. Rör om då och då. Auberginen ska bli riktigt mjuk mer vatten.
- Servera med kokt ris.