Alspånsrökt röding från Storrensjön

Alspånsrökt röding från Storrensjön
Foto: TV4

Alspånsrökt röding från Storrensjön

Av: Assa J. Sayinkaplan

Från: Halv åtta hos mig

16 ingredienser

45 min

En röding omgiven av klassiska smaker som pepparrot, örter och en förnimmelse av rökig al. Pepparrotscremen, det mest klassiska vi har som utmärkt kompletterar rökigheten o salt/sötman i fisken. Som ett vackert komplement, både på tallriken o på tungan, örtoljan!

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Dryck: Penfolds Riesling.

Ingredienser

portioner

Röding

  • 800 g hel röding
  • 4 msk salt
  • 2 msk strösocker
  • några vrid med pepparkvarnen
  • 4 dl alspån

Pepparrotscreme

  • 1 förp crème fraîche [2,5 dl]
  • 3 tsk majonnäs
  • 3 tsk färsk pepparrot, riven
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm på pepparkvarnen

Örtolja

  • 1 kruka färsk basilika
  • 1 kruka färsk timjan
  • 1 kruka färsk persilja
  • 1 tsk salt
  • 2 tsk citron, färskpressad
  • 5 dl neutral olja (t ex solros eller raps)

Gör så här

Röding

  1. Skölj den hela fisken, filea o lägg fisken på ett fat eller i en påse.
  2. Strö över salt, socker o pepparblandningen.
  3. Gnugga in blandningen i fiskköttet o täck med plast.
  4. Ställ in i kylen ca 1 dygn.
  5. Ta fram fisken.
  6. Torka den torr och skär tunna skivor eller strimlor.
  7. Häll alspånet i en torr kastrull. Sätt den på plattan och lägg på lock.
  8. När det börjar ryka ur kastrullen kollar du snabbt! Alspånet ska bli kolsvart.
  9. Lägg sedan fiskremsorna på ugnsgallret utan papper!
  10. Ställ in i ugnen utan temperatur och sätt kastrullen med spån under.
  11. Ta av locket o stäng ugnsluckan!
  12. Låt fisken stå och självröka ca 15 minuter. Klart.

Pepparrotscreme

  1. Blanda samtliga ingredienser till en creme!

Örtolja

  1. Kör örterna o oljan i en blender eller mixer. Smaka av med salt o citron.

Servering

  1. Lägg upp sköljd blandsallad i mitten av varje tallrik. Försök få till en boll.
  2. Arrangera fisken ovanpå.
  3. Ringla örtoljan runt om och en klick av pepparrotscremen.