Asian fusion tartar

Foto: Tv4
Asian fusion tartar
42 ingredienser
1 h
Asian Fusion tartar, en med lax och en med oxfile serveras med friterat rispapper - en härlig mix av asiatiska och svenska smaker!
Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig säsong 24, år 2023. Recepten därifrån är komponerade av amatörkockar, Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.
Ingredienser
Chilimajonnäs
- 2 äggulor
- 1 tsk dijonsenap
- 2 tsk limejuice
- 2 dl rapsolja
- 2 klyftor vitlök
- 4 tsk sriracha
- 1 msk crème fraîche
- 0,5 tsk salt
- 2 krm vitpeppar
- 2 krm chiliflakes
Avokadomousse
- 2 avokador
- 0,5 klyfta limefrukt, juicen
- 0,5 röd chilifrukt
- 0,5 kruka färsk koriander
- 1 klyfta vitlök
- salt
- peppar
Friterat rispapper
- 2 rispapper
Laxtartar-torn med topping
- 200 g salmalax
- 1 msk soja
- svarta sesamfrön
- 0,5 tsk strösocker
- gräslök
- 0,5 gurka, tunna skivor picklade i en snabblag
- 0,5 picklad rödlök
- 0,5 burk forellrom [ca. 40 g]
- ätbara blommor (t.ex. krasse, harsyra)
- färsk koriander
- ev 1 salladslök, i tunna skivor
Råbifftartar
- 200 g oxfilé
- 2 tsk japansk soja
- 1 tsk sesamfrön, rostade
- 1 klyfta vitlök
- 1 röd chilifrukt
- 1 msk färsk ingefära, riven
- 8 gurkor, picklade
- 1 dl böngroddar
- 1 dl edamamebönor, skalade
- 0,5 picklad rödlök
- färsk koriander
- 1 salladslök
- 2 tsk sesamolja
Gör så här
Chilimajonnäs
- Vispa upp äggulor tillsammans med dijonsenap, limejuice och droppa i rapsolja.
- Smaka av med vitlök, chili, sriracha, crème fraîche, salt och peppar.
Snabbpicklad rödlök
- Skiva löken i tunna skivor och lägg dem i en burk med tätslutande lock.
- Häll i vatten, salt, ättika och socker och låt stå i kylen minst 10 minuter
Snabbpicklad gurka
- Skiva gurkan och lägg gurkskivorna i en burk med tätslutande lock.
- Häll i vatten, salt, ättika och socker och låt stå i kylen minst 10 minuter
Avokadomousse
- Mosa avokadon lätt med en gaffel, lite bitar ska vara kvar.
- Blanda med lime, chili, koriander och vitlök.
Friterat rispapper
- Häll frityrolja i en stekpanna med höga kanter låt den bubbla upp till 180 grader. Dela på rispappret fritera sedan en bit i taget. Lägg det friterade på ett hushållspapper och salta.
Laxtartar-torn
- Hacka laxen i små bitar och rör ihop med soja, lite socker, gräslök och gurka.
- Ta en stansring, lägg lite avokadomousse i botten, sedan laxen, toppa det hela med picklad lök, forellrom, krasse och koriander. Lite chilimajonnäs på sidan av.
- Strössla över sesamfrön. Sätt rispappret på tartaren. Klar att servera!
Råbiff
- Hacka oxfilén i små bitar.
- Rör ihop med soja, sesamfrön vitlök, chili och ingefära och lägg upp på tallriken bredvid laxen.
- Toppa med picklade gurkan böngroddar, edamamebönor, picklad rödlök och färsk koriander och salladslök. Servera med chilimajonnäs vid sidan om.