Ärtsoppa med varm punsch

23 röster
2 h + blötläggning
4
Ärtsoppa med varm punsch
Foto: TV4
2 h + blötläggning
4

Du behöver

  • 500 g torkade gula ärter
  • 1 persiljerot
  • 1 gul lök
  • 4-5 kryddnejlikor
  • 2 lagerblad
  • 1 bouquet garni (1 bit purjolök, timjan, persilja och lagerblad)
  • 300 g rimmad fläsklägg på ben
  • 150 g rimmat fläsk
  • 150 g varmrökt fläsk med svål
  • salt och svartpeppar från kvarn

Servering

  • varm punsch
  • grov senap

Gör så här

  1. Blötlägg ärtorna över natten i en bunke med cirka 2 liter vatten.
  2. Häll av vattnet från ärtorna och skölj dem hastigt, häll upp dem i en stor gryta och tillsätt nytt vatten så det täcker, cirka 2-3 liter och knappt 1 msk salt. Koka upp och skumma av ytan.
  3. Skala och dela persiljeroten, skala och halvera löken och fäst lagerbladen i löken med nejlikorna instuckna. Lägg ner grönsaker och övriga kryddor samt köttet i grytan och låt småkoka i ca 1,5 timme. Ta upp köttet och skär i lagom bitar.
  4. Vispa soppan med en ballongvisp så att skalresterna fastnar i vispen och skaka av dem i en skål vid sidan om, så att soppan blir len och fri från skalen.
  5. Späd eventuellt med mer vatten om soppan blir för tjock. Smaka av med salt och peppar och lite hackad färsk persilja.
  6. Servera med varm punsch och grov senap
5 december 2016

Fler goda recept