Ärtsoppa med varm punsch

Ärtsoppa med varm punsch
Foto: TV4
Tina Nordström symk
Tina Nordström symk

Ärtsoppa med varm punsch

35

6 steg att laga

13 ingredienser

2 h + blötläggning

Hemgjord ärtsoppa med tre sorters fläsk i. Värmer gott under årets kallare månader.

Ingredienser

portioner4 portioner
  • 500 g torkade gula ärtor
  • 1 persiljerot
  • 1 gul lök
  • 4-5 hela nejlikor
  • 2 lagerblad
  • 1 bouquet garni (1 bit purjolök, timjan, persilja och lagerblad)
  • 300 g rimmad fläsklägg, på ben
  • 150 g rimmat fläsk
  • 150 g varmrökt fläsk med svål
  • salt
  • malen svartpeppar

Servering

  • punsch, varm
  • grovkornig senap

Gör så här

  1. Blötlägg ärtorna över natten i en bunke med cirka 2 liter vatten.
  2. Häll av vattnet från ärtorna och skölj dem hastigt, häll upp dem i en stor gryta och tillsätt nytt vatten så det täcker, cirka 2-3 liter och knappt 1 msk salt. Koka upp och skumma av ytan.
  3. Skala och dela persiljeroten, skala och halvera löken och fäst lagerbladen i löken med nejlikorna instuckna. Lägg ner grönsaker och övriga kryddor samt köttet i grytan och låt småkoka i ca 1,5 timme. Ta upp köttet och skär i lagom bitar.
  4. Vispa soppan med en ballongvisp så att skalresterna fastnar i vispen och skaka av dem i en skål vid sidan om, så att soppan blir len och fri från skalen.
  5. Späd eventuellt med mer vatten om soppan blir för tjock. Smaka av med salt och peppar och lite hackad färsk persilja.
  6. Servera med varm punsch och grov senap
TIPS!
läs mer
Marockansk morotssallad med örter, pistage och hummus

Skapa en sundare vardag!

Nystarta året med goda och hälsosamma recept

Läs mer