Ärtsoppa med varm punsch

35 röster
2 h + blötläggning
4
2 h + blötläggning
4

Du behöver

  • 500 g torkade gula ärtor
  • 1 persiljerot
  • 1 gul lök
  • 4-5 hela nejlikor
  • 2 lagerblad
  • 1 bouquet garni (1 bit purjolök, timjan, persilja och lagerblad)
  • 300 g rimmad fläsklägg, på ben
  • 150 g rimmat fläsk
  • 150 g varmrökt fläsk med svål
  • salt
  • malen svartpeppar

Servering

  • punsch, varm
  • grovkornig senap

Gör så här

  1. Blötlägg ärtorna över natten i en bunke med cirka 2 liter vatten.
  2. Häll av vattnet från ärtorna och skölj dem hastigt, häll upp dem i en stor gryta och tillsätt nytt vatten så det täcker, cirka 2-3 liter och knappt 1 msk salt. Koka upp och skumma av ytan.
  3. Skala och dela persiljeroten, skala och halvera löken och fäst lagerbladen i löken med nejlikorna instuckna. Lägg ner grönsaker och övriga kryddor samt köttet i grytan och låt småkoka i ca 1,5 timme. Ta upp köttet och skär i lagom bitar.
  4. Vispa soppan med en ballongvisp så att skalresterna fastnar i vispen och skaka av dem i en skål vid sidan om, så att soppan blir len och fri från skalen.
  5. Späd eventuellt med mer vatten om soppan blir för tjock. Smaka av med salt och peppar och lite hackad färsk persilja.
  6. Servera med varm punsch och grov senap
5 december 2016