Ärt- och myntafalafel

Foto: David Frenkiel
Ärt- och myntafalafel
16 ingredienser
30 m
Falafel gjord på gröna ärtor och färska örter blir riktigt smakrikt och gott. Receptet är veganskt och riktigt enkelt att göra.
Ingredienser
- 1 gul lök (liten)
- 3 klyftor vitlök
- 3 msk olivolja
- 1 dl spenat (eller grönkål)
- 3 stjälkar färsk mynta
- 3 stjälkar färsk persilja
- 0,5 dl pumpakärnor
- 1 tsk färsk ingefära
- 1 tsk bakpulver
- 2 tsk salt
- 1 tsk malen spiskummin
- 0,5 tsk torkad koriander
- ca 1 krm aleppo peppar
- 6 dl kikärtor, kokta, från 2 tetra
- 2 dl gröna ärtor (frysta men tinade)
- 2 msk kikärtsmjöl (eller vanligt mjöl)
Gör så här
- Sätt ugnen på 200 grader varmluft och täck en plåt med bakplåtspapper.
- Man kan använda antingen en matberedare eller kvarn för att mala/mixa smeten.
- Börja med att mala/mixa lök, vitlök, olja, örter, pumpafrö och kryddor till en grön smet. Tillsätt sedan kikärtor, ärtor och kikärtsmjöl och pulsa tills det blir en grovmalen smet.
- Fukta händerna med olivolja och forma till 20 små puckar och lägg på plåtarna.
- Grädda i ca 20 minuter eller tills de ser gyllene ut, vänd på dem efter halva tiden.
- Servera till sallad eller pitabröd.