Äppelprinsesstårta
Äppelprinsesstårta
21 ingredienser
1 h
Förgyll hösten med en riktigt läcker tårta med vaniljkräm, äppelkompott och marsipan!
Ingredienser
Botten
- 4 ägg
- 2 dl strösocker
- 1 dl vetemjöl
- 1 dl potatismjöl
- 1 tsk bakpulver
- 1 tsk vaniljsocker
- 2 tsk kardemummakärnor, malda
Vaniljkräm
- 1 vaniljstång
- 2 dl mjölk
- 3 äggulor
- 0,5 dl strösocker
- 2 msk majsstärkelse
- 20 g smör
Äppelkompott
- 2 äpplen
- 0,75 dl vatten
- 1 dl syltsocker
- 2 tsk malen kanel
Montering
- 4-5 dl vispgrädde
Marsipantäcke
- 500 g marsipan (vit)
- marsipanrosor
- malen kanel
- florsocker
Gör så här
- Sätt ugnen på 175 grader.
- Lägg bakplåtspapper i botten på en springform.
Botten
- Vispa ägg och strösocker på låg hastighet, öka sedan och vispa ett par minuter tills smeten blir fluffig.
- Sikta de torra ingredienser och vänd ner i smeten.
- Häll upp smeten i formen och grädda i ca 35 minuter på nedersta falsen i ugnen.
- Ta ut formen ur ugnen och låt den svalna några minuter. Skär loss kanterna på kakan med en liten kniv och lossa kanten.
- Vänd upp kakan på ett bakplåtspapper på ett galler. Sätt på formen som ett lock och låt kakan svalna helt.
Vaniljkräm
- Dela vaniljstången på längden och lägg den i en kastrull.
- Häll i mjölken och koka upp.
- Vispa upp äggulorna med sockret och majsstärkelse i en bunke.
- Häll den varma vaniljmjölken över och vispa under tiden.
- Häll tillbaka allt i kastrullen och sjud tills krämen börjar tjockan. Dra av från värmen och vispa i smöret.
- Ta bort vaniljstången och passera genom en sil. Låt svalna.
Äppelkompott
- Skala och kärna ur äpplena samt skär dem i små tärningar.
- Lägg tärningarna i en kastrull och häll på vatten. Koka upp och sjud ett par minuter tills äpplena börjar mjukna.
- Tillsätt syltsocker och kanel och koka ytterligare ett par minuter. Låt svalna.
Montering
- Skär upp botten i tre bottnar.
- Bred ut äppelkompotten på den första botten samt spritsa ett jämnt lager med vaniljkräm på nästa botten och jämna till med en palett. Lägg på den sista botten.
- Vispa upp grädden och bred ut den över tårtan och forma en kulle på mitten.
Marsipantäcke
- Kavla ut marsipanen antingen mellan två plastark eller med hjälp av lite maizena om det behövs.
- Lägg marsipanen på tårtan och garnera med marsipanrosor.
- Pudra slutligen tårtan med kanel och florsocker.