Äppeldessert med mandelkrokant och vaniljglass
Äppeldessert med mandelkrokant och vaniljglass
13 ingredienser
Piffa färdig vanljglass med ett härligt frasigt mandelkrokantflarn och underbart god äppelkräm och du har riktig wow-dessert.
Se Tea Malmegård laga receptet

Ingredienser
Mandelkrokant
- 1 g pektin
- 50 g ljust muscovadosocker (< ½ dl)
- 20 g mjölk (1 msk +1 tsk)
- 60 g smör
- 20 g glykos (1 msk)
- 50 g mandelspån, hackade (1 dl)
Äppelkräm
- 25 g vatten (1/4 dl)
- 3 svenska äpplen, urkärnade och klyftade med skalet kvar (röda)
- 2 g malen kanel (1 tsk)
- 10 g florsocker (3 tsk)
Till servering
- 4 port vaniljglass
- 1 svenskt äpple, skuret i små tärningar (röda)
- färsk citronmeliss
Gör så här
Mandelkrokant
- Blanda pektin och socker med en liten visp. Ställ åt sidan.
- Värm mjölk, smör och glykos till 50 grader i en kastrull.
- Tillsätt socker och pektin under konstant omrörning. Koka till 135 grader. Tillsätt mandeln och rör om med en träslev.
- Häll ut över ett bakplåtspapper och lägg ett bakplåtspapper ovanpå. Kavla massan så tunn som möjligt utan att för mycket hamnar utanför pappret.
- Lägg på en skärbräda och stoppa in i frysen i 10 minuter.
- Sätt ugnen på 170 grader.
- Dra av ena bakplåtspappret och baka tills flarnet är gyllenbrunt, ca 6-7 minuter.
- Stansa ut rundlar ur flarnet med en utstickare med vassa kanter. Låt svalna på en kavel för att få effektfulla böjda krokanter.
- Låt resterna och kantdelarna svalna och hacka sedan till ett smul.
Äppelkräm
- Värm samtliga ingredienser i en stor kastrull med lock på låg till mellanhög värme i ca 20 minuter. Mixa slätt i en matberedare. Fyll på spritspåse.
Vaniljglass
- Ställ i kylen 20 minuter före servering för godast konsistens.
Servering
- Lägg smulorna i botten på en skål. Lägg på en kula glass i en stansring och tryck ner glassen med en sked.
- Lägg på ett mandelflarn, klicka eller spritsa på äppelkräm och dekorera med tärnat äpple och citronmeliss. Servera!