Äppeldessert med mandelkrokant och vaniljglass

koket.se
Äppeldessert med mandelkrokant och vaniljglass
Foto: TV4
Tea Malmegård 2016
Tea Malmegård 2016

Äppeldessert med mandelkrokant och vaniljglass

13 ingredienser

Piffa färdig vanljglass med ett härligt frasigt mandelkrokantflarn och underbart god äppelkräm och du har riktig wow-dessert.

Se Tea Malmegård laga receptet

logo

Ingredienser

Mandelkrokant

  • 1 g pektin
  • 50 g ljust muscovadosocker (< ½ dl)
  • 20 g mjölk (1 msk +1 tsk)
  • 60 g smör
  • 20 g glykos (1 msk)
  • 50 g mandelspån, hackade (1 dl)

Äppelkräm

  • 25 g vatten (1/4 dl)
  • 3 svenska äpplen, urkärnade och klyftade med skalet kvar (röda)
  • 2 g malen kanel (1 tsk)
  • 10 g florsocker (3 tsk)

Till servering

  • 4 port vaniljglass
  • 1 svenskt äpple, skuret i små tärningar (röda)
  • färsk citronmeliss

Gör så här

Mandelkrokant

  1. Blanda pektin och socker med en liten visp. Ställ åt sidan.
  2. Värm mjölk, smör och glykos till 50 grader i en kastrull.
  3. Tillsätt socker och pektin under konstant omrörning. Koka till 135 grader. Tillsätt mandeln och rör om med en träslev.
  4. Häll ut över ett bakplåtspapper och lägg ett bakplåtspapper ovanpå. Kavla massan så tunn som möjligt utan att för mycket hamnar utanför pappret.
  5. Lägg på en skärbräda och stoppa in i frysen i 10 minuter.
  6. Sätt ugnen på 170 grader.
  7. Dra av ena bakplåtspappret och baka tills flarnet är gyllenbrunt, ca 6-7 minuter.
  8. Stansa ut rundlar ur flarnet med en utstickare med vassa kanter. Låt svalna på en kavel för att få effektfulla böjda krokanter.
  9. Låt resterna och kantdelarna svalna och hacka sedan till ett smul.

Äppelkräm

  1. Värm samtliga ingredienser i en stor kastrull med lock på låg till mellanhög värme i ca 20 minuter. Mixa slätt i en matberedare. Fyll på spritspåse.

Vaniljglass

  1. Ställ i kylen 20 minuter före servering för godast konsistens.

Servering

  1. Lägg smulorna i botten på en skål. Lägg på en kula glass i en stansring och tryck ner glassen med en sked.
  2. Lägg på ett mandelflarn, klicka eller spritsa på äppelkräm och dekorera med tärnat äpple och citronmeliss. Servera!