Äppel- och päronchutney med curry och nypon

7 röster
1 h
Äppel- och päronchutney med curry och nypon
Foto: Mikael Göransson/TV4
1 h

Du behöver

  • 800 g svenskt äpple
  • 200 g päron
  • 2 salladslökar
  • 2 klyfta vitlök
  • 1 röd chilifrukt (t ex spansk peppar)
  • 2 msk olivolja
  • 1 dl ljust muscovadosocker
  • 1 tsk curry
  • 1 dl nyponkross (torkat)
  • 1 kanelstång
  • 3 msk ingefära, riven
  • 1 dl pekannötter, hackade
  • 1 dl äppelmust
  • 1 lagerblad
  • 3 msk citronsaft, färskpressad [ca 1 citron]
  • salt

Gör så här

  1. Skala, kärna ur och skär äpple och päron i grova bitar. Hacka salladslöken. Skala och finhacka vitlöken. Dela, kärna ur och finhacka chilin. Värm en djup panna med olivolja i och fräs först salladslök och vitlök. Tillsätt äpple, päron och chili, fräs ytterligare någon minut.
  2. Rör socker, curry, nypon, kanelstång, ingefära och pecannötter. Häll på äppelmust och lägg i lagerblad. Tillsätt citronsaften. Låt sjuda ca 10 minuter.
  3. Ta upp kanelstången. Lägg upp chutneyn på burk.
25 juli 2019