Äppel- och hjortronpaj med vit chokladgrädde

POPULÄRT
ÄPPEL- OCH HJORTRONPAJ
Foto: Tv4
Sebastian Gröndal
Sebastian Gröndal

Äppel- och hjortronpaj med vit chokladgrädde

Av: Sebastian Gröndal

Från: Nyhetsmorgon

14 ingredienser

1 h

Syrlig hjortron- och äppelpaj med vit chokladgrädde är en fantastiskt god och lättlagad dessert som gästerna kommer att älska. 

Sommerlier Maya Samuelssons dryckestips: Brännland Iscider Fatlagrad, nr 76345.

Ingredienser

portioner

Smuldeg

  • 50 g smör, kallt tärnat
  • 20 g strösocker
  • 90 g vetemjöl
  • 1 dl havregryn
  • 1 g salt

Kompott

  • 5 svenska äpplen, skalade och tärnade
  • 1 citron
  • 2 dl hjortron
  • 40 g strösocker

Vit chokladgrädde

  • 4 dl vispgrädde
  • 100 g vit bakchoklad
  • 1 vaniljstång

Garnering

  • maräng
  • äppelchips

Gör så här

Smuldeg

  1. Blanda ihop allt.

Kompott

  1. Värm upp äpplena med socker, hjortron samt skal och juice från en citron. När äpplena börjar mjukna, dra av från värmen och kyl ner.
  2. Vid servering, värm upp ugnen på 200 grader varmluft. Fördela kompotten i 6 portionsformar och täck med smuldeg. Baka av i ugnen i ca 10 minuter och låt svalna i 5 minuter före servering.

Vit chokladgrädde

  1. Riv den vita chokladen.
  2. Värm upp grädden med vaniljstången (snittar den på längden). När det börjar koka dra av från värmen och låt svalna i ca 5 minuter.Tillsätt chokladen och rör ihop tills det har smält ihop helt. Kyl ner över natten.
  3. Plocka ur vaniljstången och vispa upp som vanlig grädde före servering.
  4. Servera pajen med grädde och garnera med maränger och äppelchips.