Oxrulader med potatiskaka och varm gurksallad

Oxrulader med potatiskaka och varm gurksallad
Foto: TV4

Oxrulader med potatiskaka och varm gurksallad

34 ingredienser

Rätten som kombinerar husmanskost, lyx och comfort food. Oxrulladerna kommer ju från den svenska husmanskosten. Receptet kommer från programmet Halv åtta hos mig i TV4, där glada amatörer får visa prov på sin matlagningskonst.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för recepte

Ingredienser

portioner
  • 8 skivor innanlår (eller lövbiff)
  • 2 morötter
  • 1 svartrot
  • 1 rotselleri
  • 0,5 purjolök
  • 150 g starka korvar (chorizo eller ölkorv)
  • dijonsenap
  • salt
  • peppar
  • smör, till stekning
  • tandpetare

Såsen

  • 1 gul lök
  • smör, till stekning
  • 1,5 msk tomatpuré
  • 4 dl porter (öl)
  • 2 msk flytande kalvfond
  • 4 dl vatten
  • 2 lagerblad
  • 2 msk färskost
  • 0,75 msk majsstärkelse
  • salt
  • peppar
  • lingonspad (eller svartvinbärsgelé)

Potatiskaka

  • 1,5 kg potatis
  • smör, till stekning
  • salt
  • peppar
  • smör, till stekning

Gurksallad

  • 2 gurkor
  • 1 dl persilja
  • smör
  • salt
  • peppar
  • 2 msk schalottenlök

Gör så här

  1. Ruladerna: Sätt ugnen på 175 grader. Skala morötterna, svartroten och sellerin. Skölj purjon och skär i tunna strimlor. Gör likadant med korven. Bred senap över varje skiva kött. Fördela grönsaker och korv ovanpå, rulla ihop och fäst med tandpetare. Salta och peppra. Bryn ruladerna i lite smör och lägg dem i en ugnsfast form med lock.
  2. Såsen: Skala och skiva löken. Bryn den mjuk i smöret. Tillsätt tomatpurén, portern, fond och vatten. Lägg i lagerbladen och koka cirka tio minuter tills det beska i portern försvunnit. Häll skyn över ruladerna, lägg på lock och bräsera i ugn ca en timme. Känn med en sticka att de är färdiga. Ta ur ugnen och ta bort tandpetarna. Sila buljongen i en kastrull och koka ner till 5 dl återstår. Vispa i osten och låt såsen koka upp. Red av den med lite maizena i vetten och smaksätt med salt, peppar, spadet eller gelen. Lägg ruladerna i såsen och värm upp dem innan servering.
  3. Potatiskakan: Skala och riv potatisen grovt. Häll i smör i en panna och salta och peppra. ”Häll” i potatisen och platta ut till en kaka. Gör inte kakan för tjock, och ha inte för hög värme, du blir kakan bränd utanpå och rå inuti. Bryn den 5-10 min tills den fått fin färg. Vänd den med ett lock eller en tallrik. Känn efter att kakan är mjuk, då är den klar. Servera som en tårtbit.
  4. Gurksalladen: Skala gurkan, dela den på längden. Kärna ur den med en sked och skär i skivor till halvmånar. Hacka persiljan. Smält en klick smör i en kastrull, lägg i gurkan och slå på en skvätt vatten. Smaksätt med salt och peppar.
  5. Värm gurkan på låg värme och till sätt persilja och lök innan servering.