Gryta på adzukibönor

Anna Skipper
Anna Skipper

Gryta på adzukibönor

7

17 ingredienser

1h 30 min

Bönor är ett av naturens underverk – rikt på B-vitamin, fibrer, långsamma kolhydrater och proteiner. Ger lång mättnadskänsla och är väldigt kalorifattigt. Adzukibönor är dessutom avgiftande för kroppen. /Anna Skipper

Se fler recept från

Du är vad du äter


Ingredienser

portioner6
  • 2 dl adzukibönor (blötläggs över en natt i 5 dl vatten)
  • buljong
  • En bit kombu (algblad)
  • 1 rödlök, hackad
  • 2 klyftor vitlök
  • 4 små vårlökar, skurna i mindre bitar
  • olivolja
  • 2 morötter, skurna i mindre bitar
  • 1 gul paprika, skuren i mindre bitar
  • 10 cm zucchini, skuren i stavar
  • 4-5 tomater, skurna i bitar
  • 1 msk tamarind (glutenfri sojasås)
  • 1 dl färsk bladpersilja, hackad
  • 0,5 röd chilifrukt, finhackad
  • 1 msk gurkmeja
  • 1 tsk curry
  • 2 msk olivolja

Gör så här

  1. Skölj av de blötlagda bönorna och tillsätt nytt vatten och algbladet.
  2. Koka ca 20 minuter och tillsätt 1 msk buljong.
  3. Koka ytterligare 10 minuter eller tills de är genomkokta.
  4. Hetta upp olivolja i en stor wokpanna eller stekpanna. Lägg i rödlök och vårlök och låt glaseras försiktigt.
  5. Tillsätt vitlök, chilipeppar, gurkmeja och curry. Låt fräsa med någon minut.
  6. Tillsätt morötter, paprika, zucchini och låt steka ca 5 minuter.
  7. Tillsätt tomaterna och halva mängden slätbladig persilja, bönorna och 3 dl vatten, 1 msk buljong samt tamarindsåsen.
  8. Låt koka ca 20 minuter.
  9. Avrunda med resten av persiljan samt smaka av med havssalt och nymald peppar.
  10. Servera med ris eller en fräsch grönsallad