Chokladtryffeltårta med pecannötter och färska bär

Foto: Carl Gustawson
Chokladtryffeltårta med pecannötter och färska bär
12 ingredienser
Det här är en utmaning för den som har lite vana i köket. Ingen ugn behövs vid tillagningen, däremot behöver du ha tillgång till frys.
Receptet ger 1 tårta, ca 8 bitar.
Ingredienser
- 300 g mörk choklad 70 %, grovmalen
- 5 dl vispgrädde
- 2 ägg
- 1 krm salt
- 2-3 droppar vaniljextrakt
Tårtbotten
- 1 dl pekannötter, finhackade
- 1 dl mandelspån, finhackade
- 3 msk smör, skirat
Till servering
- färska jordgubbar
- färska hallon
- körsbär (färska)
- röda vinbär (färska)
Du behöver också
- En tårtform med löstagbar kant
Gör så här
- Hacka pecannöttern och mandelspånen fint.
- Smält smöret och skira det, alltså skilj av det gula smöret och ta bort bottensatsen.
- Blanda nötter, mandel och smör och tryck ut till en tårtbotten i en rund form med löstagbar kant.
- Ställ in formen i frys ca 20 minuter.
- Koka upp grädden.
- Hacka chokladen grovt.
- Stäng av plattan, låt kastrullen stå kvar och rör ner hackade chokladen.
- Vispa ägg, salt och vanilj.
- Vänd ner äggen försiktigt i chokladsmeten och häll smeten över tårtbottnen i formen.
- Låt allt stelna i kylskåp i ca 4 timmar.