Ugnsbakad julskinka med senapsgriljering

Så lagar du julens klassiker
Foto: Nisse Peterson
Anna och Fanny Bergenström
Anna och Fanny Bergenström

Ugnsbakad julskinka med senapsgriljering

Av: Anna och Fanny Bergenström

Från: Vinterns goda ting

4 ingredienser

2-4 h

Att ugnsbaka en julskinka är enkelt men tar ganska lång tid. Använd en köttermometer som talar om precis när skinkan har rätt temperatur och är färdig. Julskinkan ska ha en innertemperatur på 72 grader när den är klar.

Obs! Skinkan kan ugnsbakas utan folie men då måste värmen vara låg, 125 grader. Tillagningen tar då ca 30 minuter extra per kilo julskinka.

Ingredienser

 • 3-4 kg skinka

Griljering

 • 3 msk svensk senap
 • 1 ägg
 • 3 msk ströbröd

Gör så här

Ugnsbakad julskinka

 1. Blötlägg så här: Om skinkan ligger i en plastpåse ta då först bort den, men låt eventuellt nät sitta kvar.
 2. Lägg skinkan i en rymlig bunke eller ­ett annat lämpligt kärl. Häll på så mycket kallt vatten att köttet täcks. Det är vik­tigt att det blir rejält med vatten.
 3. Låt skinkan ligga i blöt 2-4 timmar.

Ugnsbaka julskinkan så här

 1. I en julskinka på 3-4 kilo (eller mer) sätter man in köttermometern lite snett från ovansidan. På en långsmal och lite plattare skinka sätts termometern in från "kortsidan".
 2. Skär ett kryss med en vass liten kniv tvärs igenom svålen och sätt in termometern så att spetsen (där mätningsstället sitter) hamnar mitt i skinkan utan att nudda eventuella ben. Hela termometerröret måste vara inne.
 3. Slå in skinkan i aluminiumfolie. Lägg den på ett ugnsfat eller i en långpanna och ugnsbaka i 175 graders ugnsvärme. Räkna med att det tar 60-70 minuter per kilo skinka. Din julskinka är klar när termometern ­visar 72 grader i innertemperatur. Ta då genast ut skinkan ur ­ugnen.
 4. Låt hela paketet vila i 15 minu­ter, öppna därefter folien och dra ut termometern.Ta av nätet och svålen när skinkan svalnat något. Griljera sedan skinkan, gärna medan den ännu är varm.

Griljera din julskinka så här

 1. Värm ugnen till 225 grader. Rör i en tekopp ihop 1 ägg med ca 3 msk vanlig svensk färdiglagad senap (till en skinka på 3-4 kilo).
 2. Pensla ut blandningen där svålen suttit. Sikta över ca 3 msk ströbröd och sätt in skinkan i ugnen.
 3. Låt senapsgriljeringen få fin färg, det tar ca 15 minuter. Men passa noga, griljeringen bränns lätt!