Ångkokt blomkål med syrligt äpple, getost och rosmarinmandel

Ångkokt blomkål med syrligt äpple, getost och rosmarinmandel
Foto: Sandra Mastio
Sandra Mastio DM
Sandra Mastio DM

Ångkokt blomkål med syrligt äpple, getost och rosmarinmandel

10 ingredienser

20 m

Läckert tillbehör med blomkål, äpple, getost och rostade mandlar. Toppas med fänkålsdoftande dressing.

Ingredienser

portioner
  • 1 blomkål
  • 2 syrliga fasta äpple
  • 150 g getost (t ex chèvre)
  • 100 g rosmarinrostad mandel

dressing

  • 1,5 msk vitvinsvinäger
  • 0,5 dl msk olivolja
  • 1 tsk rostade fänkålsfrö, stötta
  • 1 krm salt
  • 1 krm svartpeppar
  • ev färska örter, till servering

Gör så här

  1. Bryt eller skär ner blomkålen i mindre buketter och ångkoka dem i någon minut till den mjuknat en aning men är fast. Låt svalna en aning och lägg upp dem på ett fat.
  2. Medan blomkålen ångar blandar du samman alla ingredienser till dressingen och låter den stå och mogna.
  3. Skär äpplena i klyftor utan kärnhus och fördela dem över blomkålen.
  4. Ta bort det hårda skalet från osten och dela osten i oregelbundna mindre bitar och lägg dem över fatet.
  5. Ringla över dressingen och hacka till sist mandeln grovt och strö den över allt. Toppa gärna med färska örter.