Kalvstek med färskpotatis, spetskål, chaminjoner och fänkål/whiskycreme

Kalvstek med färskpotatis, spetskål, chaminjoner och fänkål/whiskycreme
Foto: TV4
Andreas Nylén
Andreas Nylén

Kalvstek med färskpotatis, spetskål, chaminjoner och fänkål/whiskycreme

4

18 ingredienser

40 min

Här får den härliga färskpotatisen vara med. Den serveras tillsammans med kalvstek och grönsaker.

Ingredienser

portioner4
  • 600 g svensk kalvstek
  • smör
  • olivolja
  • 600 g färskpotatis (går bra med liten mandelpotatis)
  • 150 g spetskål, skuren i mindre bitar
  • 100 g champinjoner (små)
  • 2 färsk lök, tunt skurna
  • 2 msk färsk rosmarin, hackad
  • 1 dl olivolja
  • 1 msk vitvinsvinäger
  • 150 g färskost
  • 1 dl gräddfil
  • 1 msk citron
  • 2 tsk torkad fänkål
  • 1 msk Laphroaig whisky
  • rucolasallad, till garnering
  • salt
  • svartpeppar

Gör så här

  1. Bryn steken runt om i smör och olja, salta och peppra. Tillaga den sedan klart i ugnen i 160 grader hetluft i ca 20 minuter eller tills innertemperaturen är 58 grader.
  2. Halvera potatisen och koka i saltat vatten i ca 15 minuter. Häll av och ställ åt sidan.
  3. Koka spetskålen i saltat vatten i ca 4 minuter, häll av och ställ åt sidan.
  4. Stek champinjonerna i lite brynt smör.
  5. Blanda potatis, kål, lök, champinjoner och rosmarin med olja och vinäger, smaka av med salt och peppar.
  6. Vispa ihop philadelphiaost, gräddfil, citron, fänkål och whisky med salt och peppar till en jämn creme.
  7. Skiva steken vid servering och servera den med potatissalladen och whiskycremen.
  8. Garnera med ruccola.