Kalvstek med färskpotatis, spetskål, chaminjoner och fänkål/whiskycreme
Kalvstek med färskpotatis, spetskål, chaminjoner och fänkål/whiskycreme
18 ingredienser
40 min
Här får den härliga färskpotatisen vara med. Den serveras tillsammans med kalvstek och grönsaker.
Ingredienser
- 600 g svensk kalvstek
- smör
- olivolja
- 600 g färskpotatis (går bra med liten mandelpotatis)
- 150 g spetskål, skuren i mindre bitar
- 100 g champinjoner (små)
- 2 färsk lök, tunt skurna
- 2 msk färsk rosmarin, hackad
- 1 dl olivolja
- 1 msk vitvinsvinäger
- 150 g färskost
- 1 dl gräddfil
- 1 msk citron
- 2 tsk torkad fänkål
- 1 msk Laphroaig whisky
- rucolasallad, till garnering
- salt
- svartpeppar
Gör så här
- Bryn steken runt om i smör och olja, salta och peppra. Tillaga den sedan klart i ugnen i 160 grader hetluft i ca 20 minuter eller tills innertemperaturen är 58 grader.
- Halvera potatisen och koka i saltat vatten i ca 15 minuter. Häll av och ställ åt sidan.
- Koka spetskålen i saltat vatten i ca 4 minuter, häll av och ställ åt sidan.
- Stek champinjonerna i lite brynt smör.
- Blanda potatis, kål, lök, champinjoner och rosmarin med olja och vinäger, smaka av med salt och peppar.
- Vispa ihop philadelphiaost, gräddfil, citron, fänkål och whisky med salt och peppar till en jämn creme.
- Skiva steken vid servering och servera den med potatissalladen och whiskycremen.
- Garnera med ruccola.