Räkcocktail med citronkokt bulgur, sockerärtor, cocktailtomater och dill

Räkcocktail med citronkokt bulgur, sockerärtor, cocktailtomater och dill
Foto: Jacob Grange
Andreas Nylén
Andreas Nylén

Räkcocktail med citronkokt bulgur, sockerärtor, cocktailtomater och dill

17 ingredienser

En fräsch cocktail på räkor är aldrig fel. Suveränt som huvudrätt men även toppen som en liten förrätt.

Ingredienser

portioner
  • 400 g räkor med skal
  • olivolja, till stekning
  • 0,5 gul lök, skalad
  • 0,5 morot, skalad
  • 2 klyftor vitlök
  • 1 stjälk stjälkselleri
  • 2 dl vitt vin
  • 1 l vatten
  • 2 lagerblad
  • dillstjälkar
  • 1 dl citronsaft
  • 100 g bulgur, helt & skalat
  • 1 förp sockerärtor
  • 100 g körsbärstomater
  • 1 knippe dill
  • 1 citron, i klyftor
  • salt

Gör så här

  1. Skala räkorna, spara skalen.
  2. Hacka lök, morot, vitlök och selleri, stek dem tillsammans med skalen i en kastrull.
  3. Tillsätt vitt vin och koka upp.
  4. Tillsätt vatten, lagerblad, citron och stjälkar. Koka i 30 minuter.
  5. Sila buljongen och smaka av med salt. Koka bulgur i buljongen i ca 30 minuter.
  6. Häll av buljongen och kyl av bulguren ordentligt innan servering.
  7. Strimla sockerärtorna och koka dem i 2 minuter i saltat vatten, sila av vattnet och kyl ned i kallt vatten.
  8. Dela tomaterna på hälften och blanda dem tillsammans med sockerärtor och bulgur.
  9. Servera tillsammans med räkor, dill och citron.